Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 13:18 |

Značajan angažman Švicarske na realizaciji projekata u ZDK-u

FENA

ZENICA, 8. januara (FENA) - Švicarska sudjeluje u realizaciji nekoliko ekoloških projekta u gradu Zenica, te je o stanju okoliša u ovom gradu danas tokom sastanka s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okolice Fahrudinom Brkićem, razgovarala švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer.

Razgovarano je o, kako je rečeno, dobroj saradnji Švicarske i ZDK-a, jer je Švicarska u ovom kantonu veoma angažirana posebno u oblasti izgradnje vododovodnih sistema, kao i drugih projekta u oblasti zdravstva, zapošljavanja i lokalne uprave.

-U tom smislu razgovarano je o kvalitetu zraka u gradu Zenici, koji je ovdje jedna značajna tema i zahtijeva ozbiljan angažman na rješavanju ovih problema - izjavila je ambasadorica Švicarske.

Premijer Galijašević je informisao ambasadoricu Saxer o aktuelnoj ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u ovom kantonu.

-Posebno smo razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i djelovanja ove prijateljske zemlje na području ZDK-a, u kojoj izuzetno mjesto zauzima realizacija kantonalnog akcionog ekološkog plana, a posebno o kvalitetu zraka na području kantona. Kao što se zna Švicarska djeluje na realizaciji i projekta saniranja otpadnih voda u Zenici, a na realizaciji programa razvoja demokratije je takođe značajno učešće ove zemlje - istakao je Galijašević.   

Švicarska ambasadorica je bila danas i gošća studenata Univerziteta u Zenici gdje je posjetila studente Odjeka germanistike na Filozofskom fakultetu i s njima razgovarala o političkom sistemu u Švicarskoj i o njemačkom jeziku u toj zemlji.

Imala je susret i sa studentima Pravnog fakulteta o temi federalnog uređenja Švicarske i drugim studentskim temama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana