Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:32 |

Predložen pritvor za Almira Krnjića zbog nedozvoljenog prometa oružjem

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, prema Sudu BiH je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Almira Krnjića, rođenog 1986. godine u Travniku.

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Republike Slovenije, zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna suradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH, kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu skupinu, koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH, prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU, sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja, te korišteno za izvršenje teških kaznenih djela u zemljama EU.

Operativnim radom, osumnjičeni Krnjić identificiran je kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u suradnji s partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne skupine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Policijski izvještaj - Švedska ima oko 62.000 osoba aktivnih i povezanih s kriminalnim mrežama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu