Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 11:00 |

Dodik: Jedna od ambasadorica u BiH tražila je da odustanemo od 9. januara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. januara (FENA) - Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od ambasadorica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obilježavanja 9. januara kao "Dana RS-a“, što je neprihvatljivo.

-To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obilježavanja svog dana - rekao je Dodik novinarima.

Kazao je da nije u pitanju ambasadorica SAD-a u BiH, ali nije želio da precizira o kome je riječ, jer će se, kaže, o tome kasnije voditi polemika.

Ocijenio je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, politički sud, koji je odluke donio preglasavanjem i zloupotrebom.

-RS je svojim zakonom i provedenim referendumom pokazala šta je volja srpskog naroda - ustvrdio je Dodik dodajući da su se danas u Banjoj Luci okupili svi srpski predstavnici vlasti na svim nivoima bez obzira na političku pripadnost.

Poručio je i da su "samo naivni mogli vjerovati da će se volja jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS moći poništiti jednom administrativnom mjerom".

Tvrdi i da se "razvio jedan novi srpski patriotizam prema RS, da on postoji prema Srbiji i da nema patriotizma za BiH, te da ga nije bilo ni onda kada je ona bila u sastavu socijalističke Jugoslavije“.

-Zaustavili smo nametanja visokog predstavnika i spremni smo da vratimo otete nadležnosti, što će biti teško, ali vraćanje ustavnih nadležnosti RS je glavni politički cilj - naveo je on.

Ponovio je da "srpski narod ima pravo da obilježava 9. januar, kao 'Dan RS-a', jer je ona tada nastala i vjeruje da će do naredne godine u svakoj općini u tom bh. entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv 9. januar“.

Dodik i srpski zvaničnici u RS-u i na nivou BiH danas su položili vijence na spomenik palim borcima proteklog rata i palih boraca NOB-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom