Ekonomija     | 05.01.2018. 14:56 |

Radovi na proširenju tuzlanskog aerodroma u punom jeku (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 5. januara (FENA) - Radovi na rekonstrukciji i proširenju kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla u punom su jeku. Značit će prekretnicu u radu aerodroma, s obzirom na to da će značajno povećati broj putnika koje je moguće opslužiti.

Nakon rekonstrukcije i proširenja, aerodrom će moći primiti ukupno 800 putnika u jednom satu, što će na godišnjem nivou iznositi oko 700.000 putnika. Iako se u narednom periodu ne očekuje toliko putnika godišnje, to je cifra koju aerodrom, sa svojim strateškim partnerom WizzAirom, nastoji dostići u narednih deset godina.

- Od početka saradnja s WizzAirom broj putnika raste, tako da smo 2013. godine imali 64.000 putnika, godinu kasnije 125.000, a sada smo dostigli cifru od 500.000 putnika - rekao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Odluku o proširenju menadžement je uz odobrenje Vlade Tuzlanskog kantona donio 2016. godine. Podigli su kredit od 2,5 miliona KM, s kamatnom stopom od 2,9 posto, te grejs periodom od šest mjeseci. Nakon realizacije ovih projekata spadat će u red srednje razvijenih aerodroma u Evropi. Projekt bi trebao biti završen do kraja marta 2018. godine.

- Krenuli smo u zimskom redu letenje jer imamo smanjen broj operacija. U toku ljetnog reda imamo između 45 i 50 operacija sedmično, a u zimskom oko 30. To je razlog zašto smo krenuli krajem septembra, da bi projekt mogli završiti krajem marta - kazao je Karasalihović.

Rekonstrucijom ovog aerodroma stvaraju se mogućnosti za brži i kvalitetniji privredni razvoj Tuzlanskog kantona i kompletnog dijela sjeveroistočne Bosne. Perspektive i potencijal prepoznala je i Vlada FBiH. Odlukom Vlade Federacije iz budžeta za 2017. godinu izdvojeno je sedam miliona KM za unapređenje avio saobraćaja. Po ovoj odluci Aerodromu Tuzla, umjesto 1.570.000 KM, previđeno je 3.000.570 KM.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1316

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_P1MUoAVab1-I9nHPggB82M0uVmPWwfW?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo