Regija     | 05.01.2018. 14:41 |

Srbija: Veliki broj antikviteta pronađen u rezervnoj gumi iračkog državljanina

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 5. siječnja (FENA) - Carinski službenici Srbije na ulazu graničnog prijelaza Gradina spriječili su pokušaj krijumčarenja velikog broja antikviteta - kovanica i svitaka, priopćila je Uprava carina Srbije na svojim internetskim stranicama.

Neobičan slučaj otkriven je u četvrtak kada je oko 22 sata zaustavljen Mercedes njemačkih registarskih oznaka, koji je prema Njemačkoj vozio irački državljanin kurdske nacionalnosti.

 Putnik je carinicima kazao kako pored svog prtljaga ne nosi ništa te da se uputio u Njemačku u posjet bolesnom bratu.

 Carinici su se ipak odlučili vozilo detaljno pregledati u garaži, ali tom prilikom nije pronađena nikakva nedozvoljena roba. Međutim, tijekom pregleda rezervne gume u prtljažniku vozila, korištenjem uređaja za mjerenje gustine materijala, zapažena je veća gustina od normalnih vrijednosti.

 Zbog uočenih nepravilnosti, guma je dodatno pregledana na skeneru, nakon čega je uočeno da je unutrašnjost rezervne gume ispunjena sumnjivim sadržajem.

 Putnik je tada kazao kako je riječ o tri knjige stare više od 300 godina, ali su carinici iz unutrašnjosti rezervne gume izvadili tri paketa ušivena u platno i umotana u najlonske vreće.

 U prvom paketu otkriveno je 28 starih kovanih novčića, za koje se pretpostavlja da su od srebra i zlata i 11 listova tankih koža s natpisima na nepoznatom pismu nalik arapskom.

 Drugi zavežljaj sadržao je još 12 pergamenata ispisanih arapskim pismom, dok je u trećem pronađeno još 128 novčića i 11 pergamentnih svitaka na arapskom jeziku.

 Pored pronađenih antikviteta, o čijoj će se vrijednosti moći nešto više riječi biti tek nakon stručne ekspertize, privremeno je zadržano i vozilo kojim su krijumčareni antikviteti transportirani, navodi Uprava carina Srbije.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'