Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 14:29 |

KS - Predškolske ustanove moraju ispunjavati uslove propisane zakonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo poslalo je dopis svim općinskim službama koje su izdavale rješenja subjektima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece predškolskog uzrasta, da u što kraćem roku resornom ministarstvu dostave sve podatke o njima.

Kao razlog, naveli su da u posljednjih nekoliko godina u Kantonu Sarajevo postoji određeni broj subjekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti dnevne brige za djecu, obrtničke ili kao d.o.o udruženja, a u javnosti se predstavljaju kao ustanove predškolskog odgoja.

Kako navode, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilnikom o postupku utvrđivanja uvjeta za osnivanje, kao i o sadržaju i načinu vođenja registra predškolskih ustanova i drugim relevantnim aktima, ta oblast je detaljno uređena.

Predškolska ustanova, za koju komisija, koju imenuje resorni ministar utvrdi da ispunjava sve uvjete propisane Zakonom i Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje, ne može početi s radom prije nego bude upisana u Registar predškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu, a potom i u sudski registar.

Nadzor nad radom predškolske ustanove kontinuirano provode resorno ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod. 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će podržati samo rad ustanova u kojima se djeci predškolskog uzrasta pruža adekvatan odgoj i obrazovanje, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana