Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 14:07 |

Svjedočenja u nastavku suđenja Radeljašu i drugima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5.  januara (FENA) - Ispitivanjem svjedoka optužbe Abdulaha Krivošije i Milene Kadrić, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela u sklopu predmeta "Blok".

Iskazi svjedoka optužbe odnosili su se na postupak izdavanja urbanističke saglasnosti prvooptuženom Radeljašu u vezi s izgradnjom objekta u Nedžarićima, općina Novi Grad.

Svjedok Krivošija, pomoćnik ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), potvrdio je da je sudjelovao u postupku izdavanja spomenute urbanističke saglasnosti, podsjećajući da je uz zahtjev za izdavanje te saglasnosti priložena i određena dokumentacija (kopija katastarskog plana, ZK-izvadak, idejno rješenje i obrazloženje).

Kazao da prvobitni zahtjev nije mogao biti riješen, budući da se uvidom na terenu došlo do saznanja da je na spomenutoj lokaciji već započeta bespravna izgradnja objekta koji nije bio u skladu s planom prostornog uređenja.

Kako je, nadalje, naveo, nakon toga je zahtjev preciziran i dopunjen novim projektom usaglašenim s planskim dokumentima, te su konsultirane nadležne općinske službe za urbanizam i imovinsko-pravne poslove, odnosno pribavljeno odgovarajuće mišljenje.

Postupak je, po riječima svjedoka, trajao nešto duže od godinu dana, nakon čega je utvrđeno da, shodno odredbama Zakona o prostornom uređenju,  ne postoje zapreke za izdavanje razmatrane urbanističke saglasnosti, te je ta saglasnost izdata u septembru 2006. godine.

Svjedokinja Milena Kadrić, koja je u vrijeme koje se u optužnici navodi, također, bila uposlenica Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a u međuvremenu penzionisana, potvrdila je navode koji se odnose na izdavanje predmetne urbanističke saglasnosti.

Podsjetila je da je u ovom slučaju bila voditeljica postupka, navodeći da je sve rađeno u skladu sa važećim propisima, te da je resorno kantonalno ministarstvo bilo nadležno za vođenje postupaka, odnosno izdavanje  urbanističke saglasnosti za građevine čija je površina veća od 5.000 metara kvadratnih, odnosno za objekte od posebnog društvenog značaja.     

Pojasnila je da se na temelju urbanističke saglasnosti ne mogu izvoditi nikakvi radovi, a da je za njeno izdavanje relevantna usklađenost zahtjeva s planskim dokumentima (planom prostornog uređenja), te da se u tom postupku ne riješava pitanje vlasništva, odnosno imovinsko-pravni odnosi. 

Svjedocima su predočeni zapisnici u vezi s ranije datim izjavama, dopisima, kao i održanim sastancima u sklopu provedenog postupka izdavanja urbanističke saglasnosti, a radi potvrđivanja njihove autentičnosti.

Svjedoci su u unakrsnom ispitivanju, refereirajući se na provrdeni postupak, kazali da se radilo o uobičajenoj/svakodnvnoj proceduri, te da pritom nisu bili izloženi bilo kakvim pritiscima, odnosno da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Naveli su i da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nije uvjet za izdavanje urbanističke saglasnosti, odnosno da se ta pitanja riješavaju su sklopu procedure za izdavanje građevinske dozvole.

Odbrana je u više navrata prigovorila u vezi s direktnim ispitivanjem, ustvrdivši “da se pokušava manipulirati svjedocima, zlupotrijebiti materijalne dokaze, odnosno voditi dodatna istraga”.  

Nadalje, odbrana je prigovorila u pogledu (ne)zakonitosti dokaza koji će biti izvedeni na narednom ročištu,  a radi se o finansijskom vještačenju i posebnim istražnim radnjama, odnosno vještačenju telekomunikacija (sadržaja presretnutih telefonskih komunikacija).

Optužba se, međutim, usprotivila takvim prigovorima, navodeći da ZKP ne propisuje sadržaj naredbe za vještačanje, pozivajući se na praksu Vrhovnog suda FBiH.

Sudsko vijeće je nakon konsultacija odbilo prigovore odbrane, te će na narednim ročištima biti izvedeni/predočeni dokazi - nalazi i mišljenja spomenutih vještaka.     

Optužnica u ovom predmetu Eseda Radeljaša tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zloupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri ovog slučaja (akcija 'Blok') terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM. Prema tužbenim navodima, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar i 1. februar.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana