Bosna i Hercegovina     | 07.01.2018. 10:28 |

Misija 'Srca za djecu oboljelu od raka' cjelovita podrška oboljeloj djeci

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" predvidjelo je strateškim planom rada za period 2018. - 2020. godina nekoliko projekata koji su osmišljeni u cilju olakšavanja i zadovoljavanja potreba, te rješavanja problema njihovih korisnika.

Piše: Sanda Hrkić

Direktor Udruženja Fikret Kubat kaže za Fenu da je jedan od većih projekata planiran za taj period izgradnja rehabilitacijskog centra, gdje bi porodice djece oboljele o raka tokom cijele godine imale pristup prijeko potrebnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji tokom i nakon liječenja.

- Svi planirani projekti su od velikog značaja za naše korisnike, prvenstveno za djecu oboljelu od raka. Zaista ćemo se potruditi i uložiti maksimalne napore da bi poboljšali kvalitetu života naše djece i porodica tokom i nakon liječenja. Naša misija i jeste da omogućimo aktivnu, trajnu i cjelovitu podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim najbližima. Ne odstupamo ni od naše vizije da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima ravnopravno odrastanje - rekao je Kubat.

Kaže da su aktualizirali i odavno prisutan problem zaposlenih roditelja čija djeca obole od raka. Takvi roditelji su, kako je kazao, često prinuđeni da napuste posao da bi mogli biti uz svoje dijete tokom liječenja, a sve to kad su u stanju najveće finansijske potrebe.

- Udruženje je već uputilo inicijativu koja je usvojena u Parlamentu FBiH, a jedno od očekivanja je i dopuna i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi zaposleni roditelj djeteta oboljelog od raka imao pravo na bolovanje tokom intenzivnog bolničkog liječenja djeteta i punu platu - kazao je.  

Nada se i radit će, kako je kazao, intenzivno na rješavanju tih problema da bi korisnicima omogućili što bolju kvalitetu života te izbjegli stvaranje socijalno ugroženih porodica.

Upitan za prioritete u ovoj godini Kubat kaže da će to i dalje biti Roditeljska kuća, a vjeruje da će biti riješeno pitanje dugoročnog finansiranja rada tog objekta da bi, kako je kazao, izbjegli situaciju sličnu onoj u decembru 2016. godine kad su se zbog nedostatka novca suočili s opasnošću prestanka rada te kuće u kojoj tokom liječenja djece oboljele od malignih oboljenja borave njihovi roditelji ili bliži članovi obitelji.   

Kubat podsjeća da su, izgradnjom Roditeljske kuće, postavili dobre temelje za još uspješnije ishode liječenja. Djeca su sretnija, roditelji su rasterećeniji, a članovi Udruženja zadovoljniji.

- Roditeljska kuća se još finansira isključivo od donacija, te aktivnosti i projekata Udruženja. Menadžment Udruženja pokušava iznaći rješenje za njeno dugoročno finansiranje da bi se mogli više posvetiti i drugim bitnim projektima, kao što su psihosocijalna podrška, fond za podršku socijalno ugroženim porodicama, rehabilitaciji - kaže on.

Naglašava da su u 2017. godini Vlada FBiH, Vlada Kantona Sarajevo, nadležna ministarstva, neki od kantona i općina FBiH podržali rad Roditeljske kuće kroz grantove i donacije. Podsjeća da u Roditeljskoj kući borave djeca s područja cijele FBiH te smatra da je taj model podrške najbolje i trenutno jedino rješenje za dugoročno finansiranje Roditeljske kuće.  

Socijalna radnica Udruženja Jasna Vatreš ističe da je Roditeljska kuća učvrstila i veze Hematoonkološkom odjeljenja Pedijatrijske klinike Jezero i Udruženja.

- Saradnja je kvalitetnija i unaprijeđena. Zahvalni smo Pedijatrijskoj klinici i Hematoonkološkom odjeljenju za podršku koju nam pružaju i uvijek ističemo koliko smo zadovoljni saradnjom s njima jer bi naš projekt Roditeljske kuće bio beskoristan da nemamo podršku menadžementa klinike i osoblja Hematoonkološkog odjela. Svakako da ta saradnja unapređuje kvalitetu života i liječenja naše djece zbog koje smo mi, u prvom redu, tu - rekla je Vatreš.

Napomenula je da su u 2017. godini, između ostalog, organizirane dvije donatorske noći na kojima su sakupljena značajna sredstva. Zahvaljujući tome Udruženje može nastaviti s jednim od najbitnijih projekata a to je Roditeljska kuća, te sa ništa manje bitnim projektima kao što je psihosocijalna podrška porodicama. Donatorska noć "Super recept za Roditeljsku kuću" održana je u suradnji s Hayat televizijom, a "Osmijeh svaki dan" u saradnji s Američkom trgovinskom komorom BiH. Udruženje je zahvalno svim humanim ljudima, kompanijama i donatorima koji su se odazvali.

- Zahvalni smo svim dobrim ljudima, institucijama, domaćim i međunarodnim organizacijama za kontinuiranu podršku, a naša obaveza je da se novac dobiven od donatora troši odgovorno i transparentno – poručili su iz Udruženja.

Prošle godine Roditeljska kuća našla se i na poštanskim markicama i kovertama BH Pošte, u vidu crteža djece koja su boravila u toj kući. Taj projekt realiziran je u suradnji s BH Poštom.

Jedan od bitnih momenata bio je i potpisivanje sporazuma o saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli, koji je bio uvod u realizaciju projekta psihosocijalne podrške na Hematoonkološkom odjeljenju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Taj projekt dokazuje i brigu Udruženja o djeci oboljeloj od raka u cijeloj FBiH i šire.

Roditeljska kuća otvorena je u aprilu 2016. godine, a namijenjena je pružanju kontinuiranog smještaja za djecu oboljelu od raka i njihove obitelji koje dolaze izvan Sarajeva. Na tom projektu angažirano je više od 50 volontera, popunjenost kapaciteta dosad je bila više od 80 posto, a na 700 m2 životnog prostora i prostora za igru i u deset apartmana boravilo je više od sto porodica. Usluge Kuće godišnje je koristilo 60 novodijagnosticirane djece, te 25 izliječenih mladih osoba organiziranih u okviru projekta MladiCa. Organizirano je i deset rehabilitacijskih kampova na planinama, te izdano i pet godišnjih edukativnih biltena Udruženja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu