Ekonomija     | 05.01.2018. 12:34 |

GIKIL potpisao ugovor o kontinuiranom mjerenju emisija u zrak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Nakon detaljne analize pristiglih ponuda, kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac potpisala je ugovor o kontinuiranom mjerenju emisija u zrak sa renomiranim njemačkim proizvođačem, čime je ispunjen jedan od osnovnih uslova za obnavljanje okolinske dozvole.

Menadžer za okoliš i kontrolu kvalitete u GIKIL-u Jasmin Imširović rekao je da, osim aktivnosti na unapređenju tehnološko-proizvodnog procesa kojima su se posebno posvetili posljednjih mjeseci, konkretnim djelima žele pokazati da nastavljaju s provođenjem mjera zaštite okoliša u skladu sa zakonskim propisima.

- Odabran je ozbiljan sistem, ozbiljna firma i vrijedna oprema koja će biti instalirana na dvije preostale tačke, a to su dimnjaci fabrika Energana i Koksara, i to u skladu sa evropskim standardima - kazao je Imširović.

Potpisani Ugovor o nabavci, instalaciji i puštanju u rad kontinuiranog monitoring sistema za mjerenje emisija omogućit će cjelokupno praćenje izvora i uzroka zagađenja, te samim time i utvrđivanje odgovornosti i pravovremenu reakciju radi smanjenja svake zabilježene prekomjerne emisije, saopćeno je iz GIKIL-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Operatori u KS obavezni mjeriti emisije iz postrojenja za sagorijevanje

Begić: Upućena inicijativa za nastavak rada GIKIL-a

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!