Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 09:43 |

Srbi u Mostaru proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i susjeda

FENA Ivana Banovic

MOSTAR,  5. prosinca (FENA) - Srbi u Mostaru uglavnom proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i sa svojim prijateljima i susjedima. Osim tradicionalnog paljenja Badnjaka pred crkvom i odlaska u crkvu, gradska populacija slavi Božić u svojim kućama, kazao je Feni generalni tajnik SPKD "Prosvjeta" Mostar Goran Kosanić.

- Pošto živimo u jednom predivnom multietničkom gradu nastojimo u svojim domovima ugostiti prijatelje i susjede kod koji također odlazimo na Bajram i Božić. I pored teških situacija u kojima se nalazimo, za taj dan nastojimo pripremiti što bogatiju trpezu, uz tradicionalna jela i izobilje kolača. U tim danima pokušavamo zaboravit sve probleme i krize koje nas tište i uz pjesmu i druženje proslaviti ovaj veliki blagdan - naglasio je Kosanić.

SPKD "Prosvjeta sa svojom dugom tradicijom (1902. godina) sa sjedištem u Ćorovića kući, zahvaljujući ljudima koji su ostali u Mostaru i u vrijeme rata, već dugi niz godina u svom prostoru organizira "Božićni prijem" uz prigodan glazbeni program te nastoji, da kao pravi domaćin, ugosti sve ljude dobre volje tog grada.

- Uz bogatu trpezu uglavnom se prisjetimo lijepih stvari iz prošlosti zajedničkog života, i onima koji ne vjeruju u takav život, pokažemo i dokažemo da u ovom gradu još živi onaj stari mostarski duh multietničnosti – ističe Kosanić.

SPKD "Prosvjeta" u povodu Božićnih praznika obilazi i starije i slabo imućne obitelji te uz lijepu riječ i malo razgovora s njima uruči im pakete pomoći. Tako su i ovih dana obišli staricu koja je 1925. godište te joj uručili prigodne poklone i paket s namirnicama.

Mladi članovi "Prosvjete" koji su dio Omladinskog kluba tog društva obišli su, i pored lošeg vremena i snijega, pet obitelji, uglavnom staraca, koji žive na Zijemljima i proveli čitav dan s njima te im uljepšali ove dane. Iz nekih kuća su ispraćeni sa suzama jer je te ljude, kako kaže Kosanić, svatko zaboravio.

U suradnji sa Crvenim križem i Misijom bez granica, članovi "Prosvjete" obišli su i obitelji na području Nevesinja te im uručili prigodne pakete. 

- Pošto u našem statutu ne piše da se bavimo humanitarnim radom, ipak smatramo da je ovakve akcije potrebno organizirati u ove blagdanske dane. Ni jednog momenta nije nam cilj da se hvalimo time, nego želimo i druge da potaknemo na takve akcije, jer ima ljudi kojima je potrebno pomoći i pružiti lijepu riječ i ruku – kazao je generalni tajnik SPKD "Prosvjeta" Mostar te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na "Božićni prijem" koji to društvo organizira u ponedjeljak, 8. siječnja, u Ćorovića kući.

 Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić - rođenje Isusa Krista, proslavljaju 7. siječnja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta