Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 17:35 |

Sindikat Rudnika Kreka:Odmah omogućiti ovjeravanje zdravstvenih knjižica (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 4. januara (FENA) - Rudnici 'Kreka' od 1. januara 2016. godine redovno izmiruju tekuće obaveze za zdravstveno osiguranje svojih zaposlenika, a pored tekućih, Rudnik izmiruje i zaostale dugove iz 2009. godine, rečeno je na pres-konferenciji Sindikalne organizacije Rudnika uglja 'Kreka'. Ostao je još stari dug u iznosu od milion KM. Povrh toga, od 1. januara ove godine rudari nemaju ovjerene zdravstvene knjižice.

Sindikat rudara Rudnika Kreka traži od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da odmah omogući ovjeravanje zdravstvenih knjižica rudarima, a ukoliko to ne učini do sutra, za 15. januar najavljeni su protesti pred zgradom ZZO TK.

- Sve podatke koje smo iznijeli su sto posto tačni. Mislim da je direktor Zavoda u službi nekoga ili nečega. Imati toliko hrabrosti da 2.500 rudara drži u neizvjesnosti po pitanju zdravstvenog osiguranja, treba biti hrabal ili nešto drugo - kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja 'Kreka' Tuzla.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja TK podsjećaju na odredbe zakona o regulisanju obaveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguiranje Rudnika za period 2000.-2009. godina.

- Utvrđeno je u zakonu da obaveza koja je nastala u tom periodu se izmiruje u narednih deset godina počevši od 1.1. 2018. godine do zaključno s 31. 12. iste godine. Također ovim zakonom je predviđeno da se potpisuju planovi otplate zaostalih dugovanja i ZZO je poslao otplatni plan za 2018. rudnicima uglja za izmirenje mjesečnih obaveza zaostalih dugovanja. Rudnici uglja nisu potpisali taj otplatni plan i zbog toga je nastala kao posljedica neovjera zdravstvenih knjižica - pojasnio je direktor ZZO TK Mirsad Hodžić.

U Rudnicima 'Kreka' od ukupno uposlenih 2.483 radnika, 581 je invalid rada. Ne treba posebno isticati koliko ovim ljudima koji rade veoma težak i opasan posao znači zdravstveno osiguranje.

- Mi koji radimo pod zemljom nije nam svejedno u kojim uslovima radimo. Imamo zastarjelu opremu, ali opet na kraj izazimo svojim iskustvom. Međutim, čovjeka boli da pod takvim stresom ide u takve uslove kao što su jamska eksploatacija ili površinska, gdje su specifični uslovi, a da ti neko od člana porodice kaže ne znamo kako ćemo doktoru - dodao je Senad Sejdić, predsjednik Sindikalne organizacije 'Mramor'.    

Na novinarsko pitanje da li će udovoljiti ultimatumu Sindikata, direktor ZZO Hodžić je rekao da za tako nešto ne postoje zakonske mogućnosti, što je kako kaže i upravi 'Kreke' jasno.

Pogledajte http://fena.ba/video/1313

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qrAgAVwmP0PszfJak392ECiYZt9WwJFv?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Usaglasiti propise za ujednačavanje prava zdravstvenih osiguranika u FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'