Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 15:47 |

Zvizdić: Vijeće ministara BiH utvrdilo 24 zakona u 2017. godini

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjim sjednicama u Sarajevu, između ostalog, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH čime je zaokružena 2017. godina.

- Tokom 2017. godine Vijeće ministara utvrdilo je 24 zakona i 22 strategije, akciona plana i politike. Realizirali smo većinu plana i programa rada koji je bio pred ministrima Vijeća - kazao je danas predsjedavajući toga vijeća Denis Zvizdić.

Usvojen je i protokol o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina odnosno zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, a ratificirana su tri međunarodna ugovora.

Kada je u pitanju Deklaracija trase autoputa od Sarajeva i Beograda, koja je bila na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, Zvizdić je potvrdio da je ona primljena k znanju što je uobičajena praksa kada im neki dokument bude dostavljen iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odobren je i Sporazum s Vladom Republike Srpske u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu po tužbi "Elektrogospodarstva" Slovenije protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu.

- Očekujemo da će on biti riješen pozitivno po sve nivoe vlasti kada je u pitanju ta tužba protiv BiH - stav je Zvizdića.

Kao jedan od važnih dokumenta usvojen na današnjoj sjednici je i Strategija ruralnog razvoja od 2018. do 2021. godine koja daje šansu da BiH dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije.

Zvizdić je izrazio očekivanje da će ona biti usvojena i u Parlamentarnoj skupštini BiH već na narednoj sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 17. januara, a odmah poslije toga i na Domu naroda PSBiH i to sve zbog ozbiljnosti tog dokumenta.

Nakon toga trebala bi biti obaviještena i nadležna tijela u Briselu, a potom bi BiH trebala biti dio programiranja u vezi sa sredstvima koja će dobiti za namjene poljoprivrednog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović naglasio je da se radi o strateškom planu za četverogodišnji period kako je i plan za ruralni razvoj Evropske unije, nazivajući ovo najvažnijom odlukom Vijeća ministara u posljednjoj godini, a za poljoprivredni sektor zasigurno je to najvažniji dokument unazad 10 godina od usvajanja zakona iz 2008. godine.

- Utrošili smo mnogo vremena na pribavljanje odgovarajućih mišljenja. Idealno bi bilo da smo ga usvojili prije mjesec dana, ali sam uvjeren da bez obzira na kašnjenje nećemo izgubiti priliku da budemo dio programiranja za pretpristupna sredstva EU - naveo je Šarović.

Pozitivno mišljenje na dokument posljednjeg dana 2017. godine dostavila je Republika Srpska, ali ga je danas Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo, čime je, kaže Šarović, napravljen veliki iskorak iako je pred BiH dug put da njen poljoprivredni sektor približi standardima poljoprivredne politike EU.

Ta strategija, opisuje stanje u BiH s obzirom na to da je poljoprivreda decentralizirana i nadležnosti imaju i niži nivoi vlasti, rađena je po modularnom principu, naglašava Šarović, koji znači da se planovi svih struktura vlasti posebno prikazuju, a na kraju izvuče ono što je zajedničko.

- Plan ne služi samo za IPA fondove nego je to naš domaći dokument koji će jednim dijelom poslužiti da budemo dio planova i povlačenja sredstava iz IPA, a služit će da drugi nivoi vlasti mogu aplicirati i na sve druge platforme. Poslužit će i za godišnje budžete na različitim nivoima. Urađen je uz podršku Evropske komisije i razvojnih agencija Side i USAID-a te drugih međunarodnih organizacija - podvukao je.

Istaknuo je da se radi o modernom dokumentu koji će omogućiti da za 2018. godinu povuče do 30 miliona eura ukoliko se na vrijeme prepoznaju potrebe u BiH za ovaj sektor, a u naredne tri ili četiri godine svake godine moći će se računati na do 30 miliona eura.

- Ako dobijemo kandidatski status moći ćemo povući i više sredstava. Srbija kroz pretpristupne fondove, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, povlači do 175 miliona eura. Sada BiH može povući 30 miliona jer nema taj status, a ako ga osiguramo moći ćemo računati i na više sredstava - kazao je Šarović.

Republika Hrvatska, članica EU, povlači oko 900 miliona eura direktnih poticaja iz evropskih fondova i dvije milijarde kroz različite projekte za mala preduzeća, za farme ili mljekare.

Upitan da prokomentira koliko poljoprivreda utiče u nacionalnom bruto dohotku Šarović je kazao da Strategija direktno ne utiče na to, ali sigurno daje mogućnost za razvoj poljoprivrednog sektora u BiH.

- Sadašnji poticaji i u Federaciji BiH i RS-u, po mom sudu, su minimalni, oni iznose 60 odnosno 80 miliona KM. Da bi naš poljoprivredni sektor bio bar približno konkurentan poljoprivrednim ekonomijama Srbije odnosno Hrvatske ti poticaji budžetski morali bi da budu duplo veći, odnosno za RS najmanje 120 miliona KM, a Federaciju 150 miliona KM - dodao je Šarović.

Poljoprivreda, istaknuo je, u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa oko sedam ili osam posto.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će ovogodišnji budžet biti usvojen uskoro jer se taj dokument već nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetio je da je bez kašnjenja Fiskalnog vijeća taj dokument ponuđen na usvajanje na vrijeme te je izrazio nadu da će biti usvojen na Predstavničkom domu, a nakon toga i na sjednici Doma naroda PSBiH.

- Na snazi je Odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju, a prema važećem zakonu dovoljna je odluka Vijeća o tom pitanju te će isplata najvažnijih stvari ići svojim tokom - potvrdio je Bevanda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo