Regija     | 04.01.2018. 13:59 |

Kujundžić: Nema razloga za zabrinutost zbog ospica

FENA Agencije

ZAGREB, 4. siječnja (FENA) - Zbog jačanja pokreta protiv cijepljenja procijepljenost djece protiv ospica u Hrvatskoj u opadanju je zadnjih pet godina, no ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je ona još uvijek relativno dobra, pa je malen rizik od širenja te bolesti iz susjedne Srbije, gdje su u zadnjih mjesec dana od ospica preminule dvije osobe.

"Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno cijepiti djecu", poručio je Kujundžić u izjavi novinarima, prenosi Hina. 

Pritom je istaknuo kako je puno manji rizik cijepiti dijete nego ga ne cijepiti, te pozvao roditelje da poštuju rezultate svjetske medicine. 

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procijepljenost djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dobi – do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv tih bolesti zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, no Kujundžić smatra da je i tamo još uvijek "u granicama prihvatljivog", pa smatra kako "uistinu nema mjesta za zabrinutost".

Ospice su zarazna bolest koja se širi kapljično, a posebno opasne mogu biti za malu djecu koja još nisu cijepljena.

U ekstremnim slučajevima mogu izazvati teške zdravstvene posljedice pa i smrt, stoga zdravstveni djelatnici zadnjih tjedana upozoravaju na opasnost širenja "pomodnog trenda" među roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu.

U Srbiji je nedavno od ospica umrlo dvoje ljudi - dvogodišnje dijete preminulo je zbog komplikacija poslije zaraze virusom protiv kojeg nije bilo cijepljeno, a prije toga je od ospica preminuo i 30-godišnji muškarac.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana