Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 12:58 |

Bradara: U toku razgovori o sazivanju sjednice o budžetu FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara potvrdila je za Fenu da su u toku razgovori o sazivanju sjednice radi razmatranja ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

- Razgovori oko sazivanja sjednice su u tijeku, u stalnom sam kontaktu sa Zastupničkim domom, ali i kolegama iz Doma naroda, odnosno partnerima iz parlamentrane većine. No, glavni problem očito i jeste taj pojam "partneri" koji je SDA (Stranka demokratske akcije) ponovno, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma kompromitirao. Kampanja je uvelike počela, no HDZBiH (Hrvatska demokratska zajednica BiH) neće bježati od odgovornosti jer smo svjesni važnosti nastavka procesa premda ispada da smo uvijek mi glavni krivci iako su naše namjere od samog početka iskrene - riječi su Lidije Bradare (HDZBiH).

I dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) danas je izjavio da su, zarad budžeta, u toku razgovori između Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratska zajednica BiH, kojima bi trebalo da se pridruži i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH kao treći koalicioni partner.

Tufekčić je kazao da vjeruje u pozitivan ishod ovih kontakata.

Federcija BiH ušla je u 2018. bez budžeta, važnog finansijskog akta, budući da je sjednica Zastupničkog doma u Federalnom parlamentu, održana pred novogodišnji vikend, završena bez ishoda zbog političkih nesuglasica, a Dom naroda se nije ni sastao u tom periodu. Pemijer Fadil Novalić apelovao je nakon toga da se zbog budžeta i drugih akata Parlament hitno sastane tokom vikenda, ali se to nije desilo.

Federalna vlada utvrdila je na vrijeme entitetski budžet za 2018. i da bi postao operativan, moraju ga odobriti oba doma u Parlamentu. U protivnom, donosi se odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar-mart, ali to nije poželjna varijanta jer su onemogućena izdvajanja za bilo kakve dodatne projekte osim za osnovna davanja kao što su plaće budžetskih korisnika.

I odluku o privremenom finansiranju predlaže Vlada te konačno odobrava Parlament.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!