Regija     | 04.01.2018. 13:07 |

U Srbiji 747 slučajeva malih boginja

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 4. siječnja (FENA) - Na teritoriju Srbije od listopada protekle godine registrirano je  747 slučajeva malih boginja s dva smrtna ishoda.

 Najmlađa oboljela osoba uzrasta je dva mjeseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, objavljeno je na internetskim stranicama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

 Većina oboljelih osoba (91 posto) je nevakcinirana, nepotpuno vakcinirana ili nepoznatog vakcinijskog statusa.

 Od ukupnog broja oboljelih, 34 posto je bilo hospitalizirano ili је hospitalizacija u tijeku. Od težih komplikacija malih boginja registrirana je upala pluća kod 91 oboljele osobe.

 Na Klinici za infektivne i tropske bolesti 27. prosinca umro je tridesetogodišnji mladić iz Beograda koji nije vakciniran i to je prvi smrtni slučaj zbog komplikacija malih boginja nakon 20 godina u Srbiji.

 Drugi smrtni slučaj prijavio je Klinički centar u Nišu, a riječ je o dvogodišnjem dječaku iz Aleksinca koji nije bio vakciniran.

 U skladu s predloženim mjerama Instituta za javno zdravlje Srbije, u toj zemlji intenzivno se provodi vakcinacija svih nevakciniranih i nepotpuno vakciniranih osoba uzrasta od jedne do 14 godina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!