Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 12:18 |

Tufekčić: Zbog budžeta FBiH, kontakti koalicionih partnera

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Ima naznaka da bi se odnosi među koalicionim partnerima mogli “otopiti” kako bi se u dogledno vrijeme sastao Federalni parlament radi razmatranja ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić za Fenu je izjavio da su, zarad budžeta, u toku razgovori na relaciji Stranka demokratske akcije-Hrvatska demokratska zajednica BiH, kojima bi trebalo da se pridruži i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH kao treći koalicioni partner.

Tufekčić vjeruje u pozitivan ishod tih kontakata.

Iz Federalne vlade koja je utvrdila budžet i proslijedila ga Parlamentu na ocjenu nadaju se da neće morati posezati za donošenjem odluke o privremenom finansiranju i da će fiskalna godina ipak započeti na mnogo povoljniji način, s budžetom kao potvrđenim dokumentom.

Federacija BiH ušla je u 2018. bez tog važnog finansijskog akta jer je sjednica Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu, održana pred novogodišnji vikend, završena bez ishoda zbog političkih nesuglasica, a Dom naroda se nije ni sastao u tom periodu. Premijer FBiH Fadil Novalić apelovao je nakon toga da se upravo zbog budžeta i drugih akata Parlament hitno sastane za vikend, ali se to nije desilo.

Budžet je akt koji predlaže Vlada, a da bi stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma u Parlamentu.

U protivnom, donosi se odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar-mart, ali to nije poželjna varijanta jer su onemogućena izdvajanja za bilo kakve dodatne projekte osim za osnovna davanja kao što su plaće budžetskih korisnika.

Po propisima, odluku o privremenom finansiranju također predlaže Vlada i konačno odobrava Parlament.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta