Bosna i Hercegovina     | 03.01.2018. 14:46 |

Podrška institucijama koje budu zbrinjavale bebu pronađenu u kontejneru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Sarajevska Općina Centar dat će podršku svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnog pitanja bebe koja je pronađena u kontejneru.

Načelnik te općine Nedžad Ajnadžić i direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Adnan Podžo obišli su danas Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo gdje je smještena beba koja je pronađena u kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo.

- Svi najviše priželjkujemo da se u njegovoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način - istakao je Ajnadžić te dodao da će Općina nagraditi osobu koja je savjesno postupila kada je pronašla bebu u kontejneru i policajce koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe.

Prema informacijama medicinskog osoblja Klinike za pedijatriju beba je bila blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica.

Pružili su joj potrebnu njegu, a ona će ostati na klinici dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje.

- Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće - navode iz Klinike za pedijatriju.

Direktor Podžo pojašnjava da djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga će tražiti najbolje moguće rješenje, a to je hraniteljska porodica.

Beba je pronađena na području općine Centar, tako da će nadležnost za njeno zbrinjavanje imati Služba socijalne zaštite ove općine, saopćeno je te općine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana