Ekonomija     | 03.01.2018. 14:53 |

Šarović ne očekuje sankcije Energetske zajednice, vjeruje u postignuti dogovor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je da među bh. političarima nema spremnosti za kompromis što je za njega predstavlja njihov nedostatak i zbog toga nema ni uspjeha.

- Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise - iznio je stav Šarović u intervjuu za BHRT.

Šarović smatra da će ova godina biti teža od prošle i da će se stvari usložnjavati te predviđa da će se u prve redove probiti oni koji "najviše galame", dok će oni drugi imati manje šansi.

Istaknuo je da će u ministarstvu koje vodi nastojati odoliti tim iskušenjima, bez obzira što je izborna godina te je izrazio nadu da će i za 2018. godina biti dobra za njih.

- Za Bosnu i Hercegovinu stavljam veliki upitnik. Moja želja bi bila da dobijemo kandidatski status. To bi bila kruna rada ove administracije u ovom mandatu i to bi otvorilo zaista velike perspektive - kazao je.

Posebno je istaknuo jedan od ciljeva Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a to je prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Proteklu godinu ocijenio je skromnijom od očekivanja, a to je rezultat političke situacije, koja se odrazila ponajviše na Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH i u nešto manjoj mjeri na Vijeće ministara.

- Što se tiče Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultati su dobri. Krize nisu u tolikoj mjeri uticale. Otporniji smo i radili smo u punom kapacitetu. Naravno, uvijek ima stvari koje nismo uspjeli da završimo i ostavljamo ih za period koji je pred nama - stava je Šarovića. 

Najznačajnijim dometom ministarstva kojim rukovodi u prošloj godini Šarović smatra dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, što je često ne valorizira onako kako bi trebalo.

On je optimista kada su u pitanju sankcije Energetske zajednice i mišljenja je da ih neće ni biti, a dobra vijest stigla je iz Prištine gdje BiH nisu uvedene sankcije.

Međutim, Šarović nije želio govoriti na koji način su one izbjegnute, no pojašnjava da je sada BiH dobila još jednu šansu da ispoštuje ono što je ranije dogovoreno.

- Na posljednjem sastanku u Energetskoj zajednici u Beču, gdje su prisustvovali entitetski premijer Fadil Novalić i Željka Cvijanović dogovorili smo se da određena mišljenja dostavimo i vidjet ćemo da li će taj dogovor biti ispoštovan - dodao je Šarović.

Napomenuo je da ukoliko to bude onako kako je dogovoreno, onda postoji šansa da BiH dobije i ovaj važan dokument jer je on važan za sve.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Imamović: BiH je nosivi stub Zapadnog Balkana, Dodikova ponuda Crnoj Gori je bezobrazluk

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT (VIDEO)

Potpisivanje Sporazuma kojim se osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo