Regija     | 03.01.2018. 13:29 |

Europska komisija poziva Hrvatsku i Sloveniju na dijalog

FENA Agencije

BRUXELLES, 3. siječnja (FENA) - Europska komisija u srijedu je pozvala Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude.

 "Komisija traži od obje strane da nastave dijalog na svim razinama na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica EK Mina Andreeva, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju u vezi s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije.

 "Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda", dodala je Andreeva, najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

 Ona je dodala da Komisija "pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca prošle godine sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu".

 Hrvatska i Slovenija nisu tada uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer je Slovenija i dalje inzistirala na stajalištu da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države i da se treba provesti, što Hrvatska ne želi, ali je zato Ljubljani ponudila pravni okvir za rješavanje tog pitanja, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Split: Izložba "Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina"

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta