Bosna i Hercegovina     | 06.01.2018. 11:01 |

Evidentno smanjena zagađenost zraka u KS u odnosu na prošlu godinu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić izjavio je za Fenu da je tokom ove zime evidentno smanjena zagađenost zraka u odnosu na prošlu godinu na području Kantona Sarajevo.

Piše: Alma Zukanović

Dodao je da postoje dva razloga za potvrde takvih navoda, a to su povoljni meteorološki uslovi bez magle koja doprinosi povećanju zagađenja, ali i provedba planskih aktivnosti tog ministarstva.

Pojasnio je da su to redovne aktivnosti u koje spadaju realizacija projekta povećanje energetske efikasnosti na javnim objektima i objektima stanovanja, zatim monitoring zagađenja zraka te povećan broj korisnika prirodnog gasa čija je cijena povoljnija u odnosu na prethodne godine.   

Također, Lukić je kazao da će tokom 2018. godine biti povećan broj korisnika prirodnog gasa, jer je rebalansom budžeta za 2017. godinu te budžetom za 2018. godinu izdvojeno oko milion KM za individualna mala ložišta koja su najveći zagađivači.

Naglasio je da je realizacija projekta započela potpisivanjem sporazuma Ministarstva i Sarajevogasa te da očekuje oko 1.000 novih korisnika koji će biti odabrani putem javnog poziva, a koji će biti raspisan uskoro.  

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su Feni da naredne sedmice očekuju kišu i prilično visoke temperature za ovo doba godine, što neće stvoriti dodatne uslove za pogoršanje i zagađivanje zraka.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom zimskih mjeseci prošle godine kvaliteta zraka je bila veoma loša za zdravlje građana. Vlada Kantona Sarajevo je u decembru 2016. godine donijela Odluku o proglašenju Treće epizode - uzbune, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, stepen zagađenosti zraka u BiH viši je za oko četiri i po puta od granične vrijednosti koju je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, što negativno utječe na zdravlje ljudi ali i životinjskog i biljnog svijeta. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana