Svijet     | 02.01.2018. 12:11 |

U Srbiji i Hrvatskoj uče učenike da se mrze – agencija

FENA Ivana Banovic

BERLIN, 2. siječnja (FENA) - Njemačka novinska agencija DPA nedavno je obradila temu mržnje između Hrvatske i Srbije te u tekstu istaknula kako obje države tome uče djecu čak i u školama.

"Čak i nakon 25 godina od raspada Jugoslavije, rat se ne može zaboraviti. Umjesto toga, učenici u Hrvatskoj i Srbiji uče jednostranu i nehistorijsku verziju prošlosti" navodi se u tekstu.  

Ističe se kako kroz dva udžbenika iz povijesti u obje zemlje "djeca se indoktriniraju" i huškaju protiv susjednih zemalja, a svet je prikazan crno-bijelo, bez "sivih nijansi".

Agencija prenosi i riječi povjesničara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obje strane u nekoliko riječi - "natopljene netolerancijom i mržnjom". 

Učenici u Hrvatskoj tako uče da je samostalnost njihove države reakcija na "dugu supremaciju Srba", dok srpski učenici uče kako je Srbiju i Srbe ugrožavao "fašistički hrvatski nacionalizam" i da su Srbi morali da se brane da ne bi bili ubijeni. 

"Također, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokraciju, vidi sebe kao žrtvu svjetske zavjere, pa se navodi da ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svjetskom ratu pokušava da završi euro-američka demokracija", ističe njemačka agencija. 

Nadalje navodi kako se za zavjeru optužuju i njemački BND i američka CIA, no da se potpuno ignorira činjenica da se "dva susjeda ustvari najviše trude da prodube svoje probleme". 

"Obje strane rehabilitiraju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor", navodi se. 

DPA piše i da postoji niz neriješenih pitanja, ali da nitko ne želi da govori o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima. 

"Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti s onima između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata, jer ovdje nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uvjeti o suradnji", citira se hrvatski "Globus". 

Tekst se zaključuje izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović: "Još će mnogo vode poteći Dunavom prije nego što mi postanemo prijatelji."

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana