Bosna i Hercegovina     | 02.01.2018. 12:28 |

FUCZ - Vodostaj Save u opadanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosila je 548 cm (pripremno stanje), jučer 554 cm, u Bosanskom Šamcu 365 cm (normalno stanje),  jučer 374 cm, dok je u Orašju  iznosila 595 cm (pripremno stanje), jučer 604cm.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,09 m.n.m. (tačka prelijevanja je 200 m.n.m.), i u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Još uvijek traje potraga za nestalom osobom, utopljenikom u Maglaju.

Naime, u toku dana, 1. januara 2018. godine oko 02.45 sati, vozilo "opel astra" sletjelo je u rijeku Bosnu, u ulici Srebreničke žrtve rata, u Maglaju.

Vozilo je izvađeno iz korita Bosne i pretpostavlja se da se u vozilu nalazila jedna osoba koja nije pronađena, istraga je u toku.

Potraga će biti nastavljena i danas bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete, i to od mjesta nesreće pa nizvodno uz korito rijeke Bosne.

Potragu će vršiti FUCZ sa dva raft čamca i jednim čamcem sa motorom, posadama, te pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj sa 14 pripadnika i potrebnom opremom.

U potragu će krenuti i pripadnici policije MUP-a ZDK, Specijalna jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, kantonalna Služba zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa jednom posadom čamca pet osoba, kao  i Službe civilne zaštite općine Maglaj, sa Službom zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa čamcem.

Načelnik općine Maglaj je putem Radio stanice "Antena" Jelah zamolio građane Maglaja, a posebno one koji stanuju u blizini rijeke Bosne, da vrše osmatranje obala i riječnog toka, kako bi se eventualno pronašao unesrećeni.

Osim ove potrage i dalje se smanjenim intenzitetom nastavlja potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13. decembra 2017. godine, upao u Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, saopćeno je iz FUCZ.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom