Bosna i Hercegovina     | 01.01.2018. 12:57 |

Ramić-Mesihović: Godina propuštenih prilika i sporog napretka na evropskom putu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. januara (FENA) - Spori napredak na evropskom putu i propuštene prilike čiju je cijenu sve teže izračunati, obilježili su 2017. godinu - ocijenila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative Lejla Ramić-Mesihović.

Ipak, dodala je, u prošloj godini građani Bosne i Hercegovine su svjedočili da se 'sve može kad se hoće', te da se može uspješno odgovarati i na više od tri hiljade pitanja Upitnika Evropske komisije putem jako kompleksnog mehanizma koordinacije.

Smatra da ostaje problem štete po državu kada je u pitanju nedonošenje usaglašenih sektoralnih strategija, zbog čega se već sad gubi desetine miliona eura.

- Iako je trenutno najaktuelnije donošenje Strategije ruralnog razvoja, činjenica je i da ne činimo dovoljno kao zemlja na ispunjenju obaveza prema Energetskoj zajednici, pa smo se počeli 'tješiti' i sjednicama te institucije koje se zbog nedostatka kvoruma ne mogu održati, kako bi odgodili posljedice - naglasila je Ramić-Mesihović.

Zbog bespotrebne politizacije i igara moći jedina na samitu u Trstu, dodaje ona, BiH nije pristupila Transportnoj zajednici, nego je stajala sa strane dok su drugi otvarali "vrata milionima za putnu infrastukturu".

- Mi smo, naravno, to učinili nešto kasnije, nakon što su građani opet morali da slušaju politička prepucavanja - kazala je.

Ipak, smatra ona, 2017. ostavlja iza sebe jednu činjenicu, mnogo je stručnih ljudi u bh. administracijama i stručnoj i akademskoj zajednici pozitivnih, kompetentnih i spremnih da potpomognu proces evropskih integracija.

S druge strane, ističe da je Evropska unija konačno vratila fokus na zapadni Balkan i na proširenje.

- Defetizam koji je uslijedio nakon izjave predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera da se tokom njegovog mandata Unija neće proširivati, zamijenile su izjave o reafirmaciji perspektive članstva i vremenski orijentiri za pristupanje - istakla je.

Također je naglasila da je bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom zapadni Balkan stavilo među prioritete te da Bosna i Hercegovina u 2018. godini, koliko god ona bila predizborna, mora nastojati to iskoristiti.

- Raduje me i najava donošenja nove strategije za integraciju zapadnog Balkana u februaru 2018. i samit koji će biti održan u Sofiji u maju, na kojem očekujem konkretizaciju tih strateških opredjeljenja - kazala je.

Sebe je, kao i većinu bh. građana "identificirala kao depresivnog optimistu, koji jedva čeka realna opravdanja svome optimizmu".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ramić-Mesihović: Postoji veliki rizik da će Milatović posegnuti za populističkim potezima

Ramić-Mesihović: Nakon pobjede desnice iz Italije se očekuju striktniji zahtjevi za članstvo u EU

Ramić-Mesihović: Reforme u finansijskom segmentu vidno usporene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo