Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 02.01.2018. 11:53 |

Rill: Nedovoljna realizacija suradnje s Kinom pogreška je BiH

FENA

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Interesovanje kineskih kompanija za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu je iznenađujuće veliko. Ambasadi BiH u Kini javljaju se velike kineske firme koje bi željele uložiti novac u BiH, prvenstveno u oblasti energetike i infrastrukture. No, nerealiziranje suradnje naša je pogreška i problem je u bh. strani - mišljenja je ambasador BiH u Narodnoj Republici (NR) Kini Anton Rill.

Piše: Jelena Marković

On u razgovoru za Fenu pojašnjava da je razlog tome pogrešna slika koju bosanskohercegovačka poslovna zajednica ima o Kini, a koja je i dalje bazirana na jeftinim kineskim radnjama i robi sumnjive kvalitete te na pogrešnom mišljenju da je Kina i dalje zemlja u razvoju.

- To je apsolutno pogrešno jer je današnja Kina druga ekonomija svijeta, odmah nakon Sjedinjenih Američkih Država - napominje ambasador.

To, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da je u periodu između 2014. i 2016. godine trgovinska razmjena NR Kine sa drugim zemljama iznosila više od 2.9 triliona američkih dolara.

- Današnja Kina ima svemirski program i visoku tehnologiju koja je uz rame svim svjetski poznatim proizvođačima. Kina nije više zemlja bicikala i malih trošnih kuća već zemlja električnih vozila i arhitektonskih čuda koji se napajaju održivom energijom. Kina je zemlja budućnosti - ističe Rill.

Uz konstataciju da između BiH i Kine ne postoje otvorena pitanja te da su odnosi između dvije zemlje primjer istinskih prijateljskih odnosa i uspješne političke suradnje, bh. ambasador naglašava da ne bi trebalo biti smetnji za podizanje ekonomske saradnje na viši nivo.

Ono što on vidi kao objektivnu prepreku tome je, osim geografske udaljenosti, i činjenica da BiH sama ne može proizvesti i obezbijediti dovoljne količine bilo koje robe za ogromno kinesko tržište. Zbog toga bi, smatra, osnivanje slobodnih ekonomskih zona u BiH bio vid rješenja, na dobrobit i u korist obje strane, što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja bh. izvoza.

- BiH bi obezbjeđivala lokacije po povoljnim uslovima, uključujući i njihovu kompletnu dokumentaciju, a kineska strana bila bi voljna da investira potrebna sredstava. Ambasada BiH u Kini više je puta bila u poziciji da čuje ovakve stavove pojedinih kineskih korporacija, asocijacija i kompanija - kazao je Rill.

Ambasador BiH mišljenja je da u našoj državi nedostaje sluha i za inicijativu "16+1", kroz koju Kina preko Sekretarijata za saradnju "16+1" nudi mnogo projekata za zemlje centralne i istočne Evrope.

- Dok se ostalih 15 zemalja nadmeću ko će konkretnije i brže predstaviti svoje projekte te što prije profitirati od njihove realizacije, nama treba mnogo vremena da se uopće dogovorimo i usaglasimo o vrsti projekta koji bismo ponudili - istakao je. 

No, podsjetio je da je, ipak, tokom nedavno održanog godišnjeg samita premijera NR Kine s premijerima država centralne i istočne Evrope (CIE), u formatu "16+1" u Budimpešti, potpisan finalni ugovor o kreditiranju kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnja "Bloka 7" Termoelektrane Tuzla.

Također, potpisan je i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji nadležnih ministarstava BiH i Kine, što, smatra Ril, zasigurno daje podsticaj za daljnji nastavak uspješne saradnje. Osim toga, u okviru Budimpešta smjernica ustanovljeno je i da će Treća konferencija o inovacijama Kine i 16 zemalja CIE biti održana naredne godine u Sarajevu te je dogovoreno da se istraži mogućnost otvaranja Centra za veterinarsku saradnju Kine i 16 zemalja CIE, također u Sarajevu.

- Snažno je podržano održavanje tradicionalnog Sajma za poljoprivrednu opremu i investicije u Mostaru - dodao je Rill, zaključivši da sve nabrojane aktivnosti doprinose razvoju odnosa i saradnje BiH sa zemljama centralne i istočne Evrope, kao i sa NR Kinom.

Ambasador se u razgovoru osvrnuo i na potpisivanje Sporazuma o bezviznom režimu između BiH i NR Kine, ocijenivši da se time zasigurno otvaraju mogućnosti intenziviranja saradnje u svim segmentima, posebno u ekonomskom, s akcentom na turističke potencijale BiH. Prema podacima koje je naveo, prošle godine je više od 150 miliona kineskih državljana posjetilo svjetske turističke destinacije, pri čemu su potrošili više od 260 milijardi američkih dolara.

- Ako bi se BiH našla na turističkim mapama NR Kine, to bi bio značajan izvor prihoda našem gospodarstvu. Ambasada BiH u Pekingu svakodnevno prima upite kineskih državljana koji bi imali želju da u okviru turističkih putovanja u Republiku Srbiju, posjete i mjesta gdje su snimani filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most", kao i spomenike iz Drugog svjetskog rata te Međugorje i Neum, što je dobar pokazatelj poznavanja i zainteresiranosti za BiH - smatra on.

Još jedna stvar koja ide u prilog dobrih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje, navodi bh. ambasador, jeste činjenica da je pridržavanje principa i politike "jedne Kine" dugoročno opredjeljenje bh. vanjske politike, što je stav koji kineska Vlada veoma cijeni i uvažava, istovremeno poštivajući nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Također, napomenuo je da NR Kina ima veliki interes za razvijanje bilateralnih odnosa sa BiH, kao jednom od 16 zemalja centralne i istočne Evrope te kao jednom od zemalja koja je pozdravila i podržala inicijativu predsjednika Kine Xi Jinpinga, "Jedan pojas - Jedan put“.  

- Zahvaljujući odličnim političkim odnosima između dvije prijateljske zemlje, automatski se stvaraju dobri uslovi za proširenje saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture, turizma te svim drugim vidovima - ocijenio je.

Na kraju razgovora, ambasador BiH u Kini istakao je da je u posljednjih 40 godina ova najmnogoljudnija zemlja na svijetu razvila najveću koncentraciju industrijske i proizvodne sposobnosti, time podižući sveobuhvatni životni standard svog naroda, istovremeno pomažući ekonomije susjednih zemalja.

To je, zaključio je, ostvarenje koje spada u najveća ostvarenja ljudskog roda ikada.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'