Bevanda: Pripremili smo odluku o privremenom finansiranju | FENA


Ekonomija

Bevanda: Pripremili smo odluku o privremenom finansiranju

Foto FENA

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju bh. institucija, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu resorni ministar Vjekoslav Bevanda. 

Ovu odluku, dodao je, trebalo bi u četvrtak razmatrati i usvojiti Vijeće ministara BiH, a potom bi se čekalo zasjedanje oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima bi se trebao usvojiti budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Odluku o privremenom finansiranju pripremili su u Ministarstvu jer još uvijek, kaže ministar finansija i trezora, nemaju nikakvu zvaničnu najavu za održavanje sjednica na kojima bi mogao biti razmatran budžet.

- Stoga smo pripremili ovu odluku, kao odgovorni ljudi, kako ne bismo došli u situaciju da nemamo usvojen budžet, ali ni odluku o privremenom finansiranju - kazao je Bevanda.

Budžet za narednu godinu predviđen je u iznosu  1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga su 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na 2017. godinu.

(FENA) D.V.