Dedić u USK-u: Raditi na poboljšanju uslova života na selu | FENA


Ekonomija

Dedić u USK-u: Raditi na poboljšanju uslova života na selu

Foto/Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

BUŽIM/SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, zajedno s premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužima Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, zvanično otvorio dionicu puta Priki Potok - Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa.

To je izgrađeno u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.

Dedić je naglasio, nakon ceremonije otvaranja puta u te dvije općine USK-a, da tim projektima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastoji konkretnim mjerama poboljšati uslove života ljudi na selu.

- Ulaganje u infrastrukturu a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva (u kojima se proizvodi hrana koju jedemo) s tržištem, nezaobilazan je preduslov za razvoj poljoprivrede i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima koje su garant povećanja zaposlenosti - izjavio je Dedić, saopćeno je iz Ministartva.

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije od kojih su tri u USK-u (Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim). Projekt je u fazi provedbe, a trajat će do 2019.godine.

Cilj projekta jeste povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima Federacije kroz podršku poljoprivrednim preduzećima, ulaganje u infrastrukturu, skladišne i rashladne kapacitete, obuku i edukaciju da bi se poljoprivrednicima omogućilo povezivanje s tržištem i komercijalizacija malih poljoprivrednih gazdinstava.                 

(FENA) J.Č.