Članovi porodice i uposlenici Fene oprostili se od Senite Hadžimuratović | FENA


Bosna i Hercegovina

Članovi porodice i uposlenici Fene oprostili se od Senite Hadžimuratović

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Najuži članovi porodice i kolege oprostile su se danas na komemorativnom skupu od bivše uposlenice Federalne novinske agencije (FENA) Senite Hadžimuratović koja je umrla u nedjelju, 5. novembra, u Sarajevu u 67. godini života.

Hadžimuratović je do prošle godine, odnosno do odlaska u penziju, radila na poslovima prevoditeljice  u vanjskopolitičkoj redakciji Fene, a na njen lik i djelo podsjetili su danas zamjenik glavnog i odgovornog urednika Fene Fedžad Forto i njena radna kolegica Slavica Masak.

Podsjetili su da je Senita Hadžimuratović, profesorica engleskog jezika, posljednjih sedam godina radnog vijeka provela je u Feni, a manje od godine je bila u penziji nakon što je napustila svoje najmilije kojima je bila najviše posvećena.

- O njenoj plemenitoj duši najviše govori činjenica da za sedam godina rada nije imala konflikt s bilo kojim od svojih kolega. Osim posvećenosti poslu, bila je osoba koja imponira svojom staloženošću i umjerenošću - kazao je Forto.

Dodao je da od kolegice Hadžimuratović nikada niko nije doživio bilo kakvu neprijatnost, naprotiv, kazao je, biti s njom u društvu bilo je divno, a njena umjetnička duša svoj izraz nalazila je u slikama i muzici o čemu će svjedočiti njene umjetničke slike i notne sveske pored njenog klavira.

Njena najbliža saradnica tih sedam godina provedenih u Feni bila je Slavica Masak koja je danas naglasila da se uvijek teško oprostiti od dragih ljudi jer uvijek postoji strah da se neće reći sve ono što je ta osoba predstavljala i napomenuti sve osobine koje su je krasile.

- Teško je to čak i nama koji poslom svakodnevno slažemo riječi i rečenice - kazala je Masak, prisjećajući se prvih dana rada prevoditeljice Hadžimuratović, kazavši da je to bila otmjena i diskretna žena, a za Masak to znači da je bila umjerena i ljubazna.

Međutim, kaže, da je samo malo zavirila u dušu osobe koja je bila ljubazna i korektna kolegica i u isto vrijeme ugodna u neobaveznim druženjima, a pored svega toga u njoj je bilo toliko ljubavi i to najviše za njenu porodicu, djecu i unučad.

- Bilo je u toj duši toliko ljepote i kada je počela slikati pomislila sam da ta ljepota sama od sebe traži da se prelije u boji i lijepim pejzažima. Teško mi je prihvatiti njen prerani odlazak, ali ostaju sjećanja. Sjećat ćemo je se i pričat ćemo o njoj još dugo. Želim da joj bude laka ova naša i njena bosanskohercegovačka zemlja - kazala je Masak.

Dženaza i ukop Senite Hadžimuratović bit će obavljeni danas u 14.30 sati na mezarju Grlića brdo u Sarajevu.

(FENA) M.B.