Počeo 13. malonogometni turnir posvećen sjećanju na Aliju Izetbegovića | FENA


Bosna i Hercegovina

Počeo 13. malonogometni turnir posvećen sjećanju na Aliju Izetbegovića

Foto Fena/Almir Razić

OLOVO, 13. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović otvorio je danas u Olovu 13. međunarodni turnir u malom nogometu "Alija Izetbegović".

Tradicionalni turnir, koji se svake godine održava u drugom bh. gradu, organiziran je u povodu 19. oktobra, godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

- Ovaj memorijal mi je posebno drag jer je počeo voljom entuzijasta koji su voljeli Aliju Izetbegovića - rekao je član bh. Predsjedništva na otvaranju te dodao da je u proteklom periodu intenzivirano sjećanje na prvog predsjednika BiH te da o njemu serijale snimaju turska i iranska televizija te Al Jazeera Balkans.

Zahvalio je ljudima koji se sjećaju Alije Izebetgovića, ali i 200.000 ljudi koji su stali u odbranu BiH.

Prisutne na otvaranju turnira pozdravio je, uime Vlade Federacije BiH, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević koji je zahvalio ovogodišnjem domaćinu turnira.

- Naša trajna obaveza je da obilježavamo ovaj datum i sjećamo se Alije Izetbegovića, jer kao što su to rekli brojni zvaničnici, da nije bilo njega ne bi bilo ni BiH - rekao je Bukvarević.

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić zahvalio je što je njegova općina domaćin ovogodišnjem turniru.

- Učinit ćemo sve da opravdamo ukazano povjerenje i da ova sportskoj manifestaciji damo značaj shodno imenu 'Alija Izetbegović' odnosno onome što je za opstanak i promociju BiH značio ovaj čovjek - kazao je Memagić.

Prije otvaranja turnira Izetbegović se kratko sastao s Memagićem s kojim je razgovarao o situaciji u Olovu. Konstatovano je da je sve veći broj zaposlenih u ovoj općini i da u sve većoj mjeri koriste svoj najveći potencijal, drvo. Prisjetili su se i posjeta Alije Izetbegovića općini Olovo u periodu od 1992. do 1995. godine.

Turnir će biti održan u Gradskoj dvorani od 13. do 15. oktobra.

Prvi malonogometni turnir ''Alija Izetbegović'' održan je 17. oktobra 2005. godine u Vogošći. Od tada, turnir je prerastao u tradiciju i okuplja sve više ekipa.

Uskoro video

(FENA) H.D.