Preduzeća u BiH nastavljaju rasti zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke | FENA


FENA.BIZ

Preduzeća u BiH nastavljaju rasti zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke

Foto/GIZ

Mala i srednja preduzeća u BiH nastavljaju rasti zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za grant i inovacije iz GIZ-a BiH dr. Gligor Stojkov obišli su u petak pogone preduzeća za preradu drveta Bosna Commerce u Jelahu. Ovo je nastavak posjeta malim i srednjim preduzećima koji su korisnici grant sredstava EU ProLocal programa. 

Bosna Commerce plasira oko 70% svojih proizvoda u Italiju, Sloveniju i Austriju. Zahvaljujući grant sredstvima investiranim u nabavku nove mašine za rezanje trupaca i sušenje, očekuju rast obima proizvodnje, kao i zapošljavanje pet novih radnika. Iz Uprave preduzeća ističu da će sada biti u mogućnosti ponuditi više finaliziranih proizvoda u kraćem vremenskom roku uz veću energetsku efikasnost, i poboljšati plasman sirovina. Procjenjuju da će to voditi ka širenju mreže kupaca i rastu izvoza od 25-50%. 

U okviru zajedničkog programa Evropske unije i Njemačke Vlade - EU ProLocal u maju 2017. godine dodijeljena su grant sredstva u vrijednosti 3 miliona eura za 57 razvojnih projekata. 

Dr. Stojkov je naglasio da je EU ProLocal dosad pružio finansijsku podršku za 83 preduzeća, koja se sada mogu dalje razvijati - jačati konkurentski položaj na tržištu, postizati bolje rezultate u prodaji i kreirati nova radna mjesta. Šef Kooperacija Asin je izrazio svoje zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima. 

Program EU ProLocal u vrijednosti od 13 miliona pokrenuli su Evropska unija i Vlada Republike Njemačke u cilju jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH. Ovaj trogodišnji program pokrenut je 2016. Godine, a implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

 

Za više informacija kontaktirajte:

Lejla Adanalić, program EU Prolocal

TEL: 033 564 525

E.Mail: lejla.adanalic@giz.de

www.eu-prolocal.ba

 

GIZ
ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.