Promocija knjige ambasadora Makarevića i pakistanskih naučnika | FENA


Nauka/Znanost

Promocija knjige ambasadora Makarevića i pakistanskih naučnika

Foto FENA/Arhiv

ISLAMABAD/SARAJEVO, 14.septembra (FENA) - Uz prisustvo brojnih članova diplomatskog kora te gostiju iz političkog i javnog života Pakistana danas je u Islamabadu upriličena promocija knjige ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nedima Makarevića i pakistanskih koautora pod naslovom: “Knowledge corridor – making it happen” ("Koridor znanja –učinimo da se desi").

Knjiga je skup radova ambasadora Makarevića i pakistanskih naučnika koji su u prethodne tri godine objavljeni u brojnim indeksiranim naučnim žurnalima diljem svijeta.

Dr. Anil Selman, koji je koautor ove knjige, naglašava da se akcent stavio na teme CPEC (kinesko–pakistanskog naučnog koridora ) i tema iz oblasti ekonomije, kao i socijalno bitnih pitanja, poput nezaposlenosti u Pakistanu.

Jedan od izlagača je bio i bivši ambasador Pakistana u BiH, general Khalid Jaffery koji je prisutnima predstavio svoja iskustva iz BiH te potencijal koji postoji u bilateralnim odnosima.

Recenziju za ovu knjigu napisao je dr. Haris Silajdžić naglasivši da se svjetski fokus vraća u Aziju te da je ključ u napredovanju te međusobnom upoznavanju i suradnji.

- Upravo je to ono sto su ambasador Makarević i njegove kolege postigli ovom knjigom - navodi se u recenziji.

(FENA) D.J.