Sejdinovići lubenicu zasadili na 20 dunuma (VIDEO) | FENA


Ekonomija

Sejdinovići lubenicu zasadili na 20 dunuma (VIDEO)

Foto Screenshot

TUZLA, 11. augusta (FENA) - Na putu Tuzla - Doboj mnogi se zaustavljaju na štand ''Kod Muje''. Svjež bostan mami mnoge kupce koji putuju ovim dijelom, a ima i onih koji namjenski dođu ovdje u kupovinu.

Proizvodnja bostana porodični je biznis Sejdinovića više od 15 godina. Ove godine lubenicu su zasadili na oko 20 dunuma i s pravom je mnogi zovu dolinom lubenica.

- Ovo je bostan koji se sadi direktno u zemlju, sjemenka, nije kalem na bundevu. Svako jutro berem svjež bostan - poručuje poljoprivrednik Edin Sejdinović.

Ideja za sadnju bostana krenula je od Edinovog oca Mujage.

- Svaki poljoprivredni posao je težak. Nekad je lakše proizvesti nego prodati. Moraš biti sposoban da prodaš, moraš imati ime i robu, i moraš gledati da mušterija uvijek bude zadovoljna - istakao je poljoprivrednik Mujaga Sejdinović.

Ova porodica ima registrovan obrt. Proizvodnja bostana ne ulazi u program za poticaje pa im to otežava rad. Osim bostana, članovi ove porodice sade i jagode. Visoke temperature nisu mnogo naškodile usjevima. Međutim, sada se plaše da kiša i led ne naškode procesu proizvodnje. Ostalo sve mogu riješiti kažu.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.