Edukacija građana Trebinja o značaju energetske efikasnosti | FENA


FENA.BIZ

Edukacija građana Trebinja o značaju energetske efikasnosti

Foto/Via Media

 

Edukacija građana Trebinja o značaju energetske efikasnosti

 

Štedimo energiju za sigurniju budućnost

 

Trebinje, 11.08.2017. – Na Trgu slobode u Trebinju, u sklopu kampanje „Lajk za pametnu energiju” održan je edukativno-zabavni događaj, s ciljem povećanja javne svijesti o značaju energetske efikasnosti, očuvanja životne sredine i upotrebi obnovljivih izvora energije.

 

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje je posjetioce kroz „Virtual Reality” – VR igru odveo u virtuelni svijet, u kojem su na potpuno drugačiji način testirali svoje znanje o mjerama energetske efikasnosti, učili o pametnoj energiji i osvajali super nagrade.

 

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizuje u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, uvesti sistem energetskog menadžmenta u javnim objektima, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta i privrednom rastu i razvoju BiH.

 

”Veoma je važno da stanovništvo razumije značaj energije i energetskih resursa. Aktivnosti koje realizujemo u sklopu projekta imaju za cilj dati pozitivan primjer u smislu stvaranja energetske održivosti, poboljšanju uslova za rad i boravak, te očuvanju životne sredine. Zajedničkim djelovanjem možemo osigurati svjetliju, zdraviju i sigurniju budućnost svih nas, kao i novih generacija” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

 

Od 2013. godine, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” implementirani su infrastrukturni radovi na ukupno 86 javnih objekata, koji su direktno utjecali na poboljšanje uslova rada za preko 60.000 korisnika i zaposlenih. Smanjena potrošnja objekata u prosjeku je preko 50%, dok je smanjena emisija CO2 preko 7.000 tona. Kreirano je preko 800 zelenih poslova, a ostvarene finansijske uštede u javnim budžetima na godišnjem nivou iznose preko 2.700.000 KM.

 

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

 

Više informacija možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org i Facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.