Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a | FENA


FENA.BIZ

Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a

Foto/Raiffeisen Bank

· Bosna i Hercegovina, sa osam prijavljenih projekata, jedna od ukupno 56 zemalja iz kojih su primljeni zahtjevi 

31. juli označio je kraj faze apliciranja za “Elevator Lab”, finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International (RBI) AG. Johann Strobl, generalni direktor RBI, zvanično je predstavio program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora „Pioneers’17”, a isti je objavilo 14 mrežnih banaka RBI u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE). 

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startup firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu SIE. Austrijska finansijsko-tehnološka društva su podnijela 13,4 procenta svih zahtjeva, društva iz regiona SIE 27,1 procenat, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije i Slovačke, a što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama. Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz Zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za Elevator Lab. Većina podnesaka odnosila se na usluge platnog prometa i transakcije te na segmente investiranja i trgovanja, SME bankarstvo, analitiku velikog obima podataka, RegTech i filijale budućnosti. 

„Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u SIE na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja. Do kraja augusta ćemo intenzivno pregledati dokumente kako bismo odabrali 30 startup firmi koje će dobiti priliku da izuzetno stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte“, pojasnio je Michael Hoellerer, opunomoćenik RBI, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije. 

Izbor pet startup firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, će biti obavljen sredinom septembra u Beču. U pomenutim aktivnostima RBI je uspostavila partnerski odnos sa Pioneers Discover te se oslanja na podršku acccoi partnera i Venionaire-a. Detaljnije informacije o rokovima u okviru Elevator Lab programa dostupni su i na sljedećoj web stranici: www.elevator-lab.com 

* * *

Informacije o RBI

Raiffeisen Bank International AG (RBI) svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 14 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, Grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja imovinom, te spajanja i akvizicija. 

Ukupno, preko 50,000 zaposlenika grupacije pruža usluge za više od 16,6 miliona klijenata u 2,500 poslovnica, uglavnom u SIE. Dionice RBI-a kotiraju na Bečkoj berzi. Austrijske regionalne Raiffeisen banke posjeduju oko 58,8 procenata ukupnih dionica, dok su preostale dionice u slobodnom opticaju. U okviru austrijske Raiffeisen bankarske grupacije, RBI je centralna institucija regionalnih Raiffeisen banaka i ostalih povezanih kreditnih institucija i pruža značajne usluge u ovom svojstvu. 

Informacije o acccoi partnerima | www.acccoi.com

acccoi partners predstavljaju poslovni akcelerator sa sjedištem u Beču, koji konfigurišu ozbiljni poduzetnici i koji je specijaliziran za iniciranje i izgradnju globalnih, poslovno orjentiranih, korporativnih akcelerator programa u okviru B2B segmenta. Fokus je na primjeni provjerene i isprobane „acccoi metodologije“ koja omogućava digitalizaciju već uspostavljenih i historijski uspješnih poslovnih modela velikih korporacija, a uz podršku globalnih startup ideja, putem trogodišnjeg i petogodišnjeg programa. 

Informacije o Pioneers Discover | www.pioneers.io/discover

Pioneers Discover oblikuje buduće kompanije i javni sektor uvođenjem poduzetničkih alata, metoda i kulture. Vjerujemo da se dugoročne inovacije postižu kombinacijom interne i startup inovacije. Pomenuto ostvarujemo podučavanjem korporativnih timova poduzetničkim tehnikama te angažmanom startup društava i drugih eksperata kako bi inspirisali, zajednički kreirali i potakli poslovanje. 

Informacije o Venionaire | www.venionaire.com

Venionaire se specijalizirala za (korporativni) poduzetnički kapital, angažman korporativnih startup društava (CSE), digitalnu transformaciju i visokotehnološke inovacije. Venionaire je provjereni partner za scouting, screening, tehnologiju, analizu tržišta i konkurencije, kao i upravljanje povezanim transakcijama i portfeljima visokotehnološkog profila. 

Za više informacije, molimo kontaktirajte:

Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili

Andrea Pelinka-Kinz (+43-1-71707-8787, andrea.pelinka-kinz@rbinternational.com)

www.rbinternational.com | www.elevator-lab.com

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.