Rousson s Novalićem: Francuska podržava provođenje Reformske agende | FENA


Politika

Rousson s Novalićem: Francuska podržava provođenje Reformske agende

FotoFena/ Vlada FBiH

 

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaumea Roussona, s kojim je razgovarao o provedbi Reformske agende i aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH.

Federalni premijer je francuskog ambasadora upoznao o provedenim reformama i njihovim pozitivnim rezultatima. Naglasio je da su prvi put nakon deset godina upravo ove mjere doprinijele ekonomskom napretku naše zemlje. Izrazio je žaljenje što neki zakoni iz Reformske agende još nemaju podršku u Parlamentu i naglasio opredijeljenost i odlučnost Vlade da nastavi provoditi mjere i aktivnosti iz tog dokumenta.

Novalić je Roussonu obrazložio i preostale mjere iz Agende koje se odnose na reformske, socijalne i infrastrukturne projekte i najavio ponovno upućivanje u parlamentarnu procedure zakona koji nisu dobili saglasnost oba doma.

Sagovornici su razgovarali i o budućim projektima iz oblasti energetske efikasnosti i komunalne djelatnosti, u čijoj se provedbi, kao i uređenju ovih oblasti, mogu koristiti dobra iskustva i prakse iz Francuske.

Ambasador Rousson je naglasio da Francuska podržava provođenje Reformske agende, čije će mjere poboljšati poslovni ambijent koji će privući i nove francuske investicije u BiH, te ojačati ekonomsku saradnju dviju zemalja.     

Po riječima federalnog premijera, iako je zbog blokade reformskih zakona i nefunkcionalnog mehanizma korordinacije, europski put i ekonomski napredak Bosne i Hercegovine otežan, Federalna vlada će nastojati da do kraja svog mandata provede i ostale reformske zakone koji će našu zemlju ekonomski ojačati i približiti članstvu u Europskoj uniji.

Ambasador Rousson je istakao podršku Republike Francuske procesu koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka članstvu u Europsku uniju i naglasio da će našoj zemlji na ovom putu pružati svu neophodnu pomoć, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J.Č.