Egrlić: Nepristupanje Transportnoj zajednici bio bi veliki gubitak za BiH | FENA


Ekonomija

Egrlić: Nepristupanje Transportnoj zajednici bio bi veliki gubitak za BiH

Foto Arhiv

SARAJEVO, 16. jula (FENA) – Zastoj u pristupu Transportnoj zajednici zapadnog Balkana znači prije svega nemogućnost apliciranja i dobijanja određenih sredstava, tako da već sada imamo upitnih 500 miliona KM za različite projekte – izjavio je za Fenu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Pojasnio je da nam još nisu uskraćena prava na njih, već da je to odgođeno i dat dodatni rok za usaglašavanje stavova  u BiH da bismo pristupili Transportnoj zajednici.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Samitu u Trstu nisu prisustvovali potpisivanju Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Egrlić je dodao da je transportna politika vrlo važna i složena i da ona ubrzava promet ljudi i robe, novca i doprinosi boljem razvoju regiona. Naglasio je da regioni koji nemaju izgrađene puteve nemaju nikakvu perspektivu  i ne mogu biti konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu.  

- Očekujem da će doći do usaglašavanja stavova jer bi u suprotnom nepristupanje Transportnoj zajednici  bio jedan ogroman gubitak i svojevrsna izolacija u transportnom smislu – dodao je Egrlić.  

(FENA) E.F.