CIK BiH - Poništeni izbori u Stocu | FENA


Politika

CIK BiH - Poništeni izbori u Stocu

Stolac/Foto:Arhiv/Fena

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za Općinsko vijeće i to na 23 biračka mjesta.

Lokalni izbori u BiH održani 2. oktobra 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac na 23 biračka mjesta nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, odnosno, izborni proces je prekinut.

Današnja odluka nije pravosnažna, na nju se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave  na web stranici Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Nakon što su postale pravosnažne odluke Centralne izborne komisije BiH kojima su predsjednik i članovi Općinske izborne komisije Stolac razriješeni dužnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je imenovale zamjenskog predsjednika i zamjenske članove.

Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je  Jozo Matić koji je općinski pravobranilac u Stocu, dok su za zamjenske članove imenovani Rifat Zlomužica koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar. Svi su diplomirani pravnici.

U vezi sa finansijskim sredstvima potrebnim za prvedbu ponovljenih izbora u Stocu, Centralna izborna komisija BiH je danas usvojila zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija BiH za 2017. godinu u iznosu od 19.000 KM. Navedena sredstva su potrebna za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH, dok naknade članovima biračkih odbora osigurava općina.

(FENA) D.V.