Mirna šetnja članica Udruženja 'Žene Srebrenice' u Tuzli (VIDEO) | FENA


Bosna i Hercegovina

Mirna šetnja članica Udruženja 'Žene Srebrenice' u Tuzli (VIDEO)

TUZLA, 11. januara (FENA) - Preživjele majke, članovi porodica i predstavnici nekoliko udruženja danas su mirnom šetnjom u Tuzli podsjetili na genocid u Srebrenici i Podrinju. Kažu da ni dvadeset godina poslije život u Srebrenici nije siguran. To se najviše osjećalo uoči i za vrijeme obilježavanja 9. januara.

Način na koji je obilježen 9. januar šalje jasnu poruku Bošnjacima koji žive u njoj, kažu žene Srebrenice, a ono što ih je posebno razočaralo je ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

- Ja sam iz Srebrenice i ja glasam za Ivanića, ja nemam pravo za Izetbegovića glasati. Zaokružila sam njega, mislila sam, ne samo ja nego sve žrtve, da je korektan, da će biti neka realnost, poštenje i iskrenost i da će biti predsjednik svih nas: Bošnjaka, Srba i Hrvata. Međutim, kad smo ono vidjele iznenadilo nas je jer on ponovo misli na rat. Izdvaja vojsku, paradira i ono je jedna vrsta prijetnje - kazala je novinarima članica Udruženja ''Žene Srebrenice'' Nura Begović.

Istakla je da to ne vodi ničemu dobrom, pogotovo za ljude koji su se vratili i koji žive blizu Srbije.

Predsjednica Udruženja ''Žene Srebrenice'' Hajra Čatić kazala je da je teško živjeti u Srebrenici, pogotovo sam u kući.

- Nema nikoga, ima jedna žena koja živi preko puta mene, sve su kuće prazne, narod je napustio. Većina je napustila Srebrenicu, a vjerovatno i ostala mjesta gdje žive Bošnjaci. Nikada ne znaš šta može biti - istakla je Čatić.

Poručile su da od borbe za pravdu neće odustati dok su žive. Mirnoj šetnji koja je krenula od Pinge do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli pružili su se članovi nekoliko udruženja i građani. Poruka i današnje mirne šetnje bila je ''Istina nama, kazna zločoncima''.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.