PREDSTAVLJENA KNJIGA "ŠEJHOV GOVOR ZNAJ ISTINA JE" SALIHA EF. IBRIŠEVIĆA | FENA


Kultura

PREDSTAVLJENA KNJIGA "ŠEJHOV GOVOR ZNAJ ISTINA JE" SALIHA EF. IBRIŠEVIĆA

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Knjiga "Šejhov govor znaj istina je" autora Saliha ef. Ibriševića, koja je predstavljena u Sufijskom centru na Ilidži, sadrži brojne izreke čuvenog šejha Halida ef. Salihagića.

Kako je istakao novinar i publicist Adnan M. Bevrnja, knjiga je osebujan osvrt i studiozan komentar kelima, odnosno izreka i mudroslovlja glasovitog i velikog sufije Halida ef. Salihagića, a od  njegovog učenika, također velikog sufije, šejha Saliha ef. Ibriševića. 

Djelo je narativnog karaktera, nastalo kao posljedica posebnog nadahnuća, usmenim kazivanjem, pripovijedanjem i razgovorom u društvu šejhovih prijatelja sufija i zaljubljenika u tesavuf, odnosno, sufizam, a ne pisanjem autora, kako inače nastaje većina djela. 

- Sufizam, tesavuf ili dervišluk, kako se obično kaže na ovim našim prostorima, svojevrstan je tajanstveni nauk koji se bavi unutrašnjom dimenzijom islama, a ona predstavlja sami duh i suštinu jedinstvene univerzalne Objave i Predaje - kazao je Bevrnja. 

Šejh Salih ef. Ibrišević komentirao je izreku šejha Salihagića "jesi li vidio klas, koji je napunjen zrnevljem, kako obara svoju glavu, za razliku od klasa koji je prazan i koji stoji uspravan. Tako je i sa čovjekom koji je sazrio i ima pamet, on obara glavu iz poniznosti...". 

Protumačio je da su "pametni i učeni ljudi u pravom smislu te riječi svi obarali glavu....Puni klas se obara i ide ka zemlji, vuče ga nešto ka zemlji poniznosti. Zato ne smatraj učenim onoga ko ne obori glavu, makar završio tri doktorata, to je neki ahmak, glupak". 

Šejh Halid ef. Salihagić rođen je 25. februara 1916.godine u Ostružnici kod Fojnice, u mnogočlanoj i jako imućnoj porodici. Završio je šerijatsku gimnaziju, a kasnije je bio apsolvent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. 

U jeku Drugog svjetskog rata biva uhapšen, a kao zarobljenik obišao je sve zloglasne logore Koprivnicu, Jasenovac, Gradišku,  nakon čega je sproveden u radne logore u Njemačkoj i Austriji, gdje završava u zloglasnom Mauthausenu. 

Po okončanju rata, 1945. godine vraća se u BiH i posvećuje podučavanju i odgajanju svojih učenika, sljedbenika i svih onih koji su pokazali interes za Allahovu vjeru. 

Umro je 1993. godine u Stocu, a iza sebe ostavio je svoje učenike koji promovišu i afirmišu sufizam. 

Izdavač knjige je Sufijski centar Sarajevo.

(Fena)gk/ml
(FENA) M.L.