DODIJELJENA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM KOMPANIJAMA U BiH (Foto) | FENA


Ekonomija

DODIJELJENA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM KOMPANIJAMA U BiH (Foto)

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Izbor 100 najvećih kompanija u BiH ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je danas u VTKBiH u Sarajevu. 

U kategoriji „velike kompanije„ najveći ukupni prihod u 2014. godini ostvarila je Optima GRUPA d.o.o. Banja Luka (1.072.365.925 KM), najveću neto dobit Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka (106.496.171 KM), dok je najveći izvoznik ArcelorMittal d.o.o. Zenica s ostvarenih 408.220.440 KM izvoza. 

Među „srednjim kompanijama“ priznanja su dodijeljena za Prevent Components d.o.o. Goražde koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 8.686.910 KM, zatim za Budo - Export d.o.o Žepče koji zauzima prvo mjesto po neto dobiti od 3.367.134 KM, te za SIM Technik d.o.o. Kotor - Varoš koji je na prvom mjestu s ostvarenih 6.972.428 KM izvoza. 

U kategoriji „male kompanije“ po ostvarenom ukupnom prihodu na prvom mjestu je Starline d.o.o. Sarajevo s ostvarenih 9.268.534 KM, najveću neto dobit ostvarila je Cordia d.o.o. Banja Luka od 1.467.065 KM, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče s ostvarenih 3.231.804 KM izvoza. 

„Srebreni pečat“ - specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014.  na rang-listama Poslovnih novina ovaj rudnik je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji. 

Dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama prethodila je panel diskusija o temi „100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici“. 

Na svečanosti je prezentiran i znak/pečat 100 najvećih u BiH koji će ubuduće kompanije moći zvanično koristiti na svojim memorandumima, materijalima, web portalima, dokumentima i slično, kao referencu da su se našle rangirane među 100 najvećih u BiH. 

-Nakon socijalnih nemira lani, potom poplava, pa općih izbora, neformiranja vladajućih struktura i godina ekonomske krize 100 najvećih kompanija u BiH ipak je ostvarilo veće ukupne prihode nego godinu prije i to oko 20,4 milijarde KM. Sveukupni izvoz je također veći u 2014. i iznosio oko 4,2 milijarde KM, a sveukupna neto dobit prešla je jednu milijardu KM - izjavila je Alena Ahmetspahić - Fočo, urednica Poslovnih novina. 

Dodala je da kao i proteklih godina, najveću neto dobit ostvaruju javna preduzeća. Prva tri ukupno su ostvarila u 2014. godini 233 miliona KM, ipak, manje nego godinu prije kada su ostvarila 394,9 miliona neto dobiti. Slijede ih četiri kompanije u privatnom vlasništvu, koje ukupno ostvaruju 132,3 miliona neto dobiti. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podsjetio je na aktivnosti ove privredne asocijacije u prethodom periodu koje su poduzete radi promocije i plasmana bh. proizvoda na inotržištu. 

U  obraćanju novinarima menadžer za komunikacije u ArcelorMittalu Dijana Božić-Srdanović, komercijalni direktor Optima Grupe Novak Damjanović, portparolka Prevent grupacije u BiH Aida Salkić, direktor SIM Tehnika Ivica Marić, predstavnik kompanije S.A.I.L.A. Wooda Asim Šabić i direktor kompanije Starline d.o.o. Haris Guso istakli su da im ovo priznanje predstavlja podsticaj za daljnje uspješno poslovanje i realizaciju njihovih projekata. 

(Fena)gk/ dv
(FENA) D.V.