Ekonomija     | 08.05.2024. 15:34 |

Pozder otvorila Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST 2024' u Lukavcu

FENA Saopćenje, Foto/ FMOT

LUKAVAC, 8. maja (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder otvorila je danas u Lukavcu 22. međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST 2024" - etabliranu manifestaciju koja godinama okuplja izlagače iz Bosne i Hercegovine, regije, Evrope i svijeta.

Ove godine organizatori, Grad Lukavac i Lukavački sajam, ističu da su osim izlagača iz naše zemlje, prisutni i predstavnici iz  Crne Gore, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Turske. 

Teme koje obilježavaju ovogodišnji sajam su održivi razvoj, gdje turizam zauzima važno mjesto, zatim inovacije i platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi, te svijest o važnosti zaštite okoliša.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma navode da je posvećenost očuvanju ekologije važno, posebno za sredine poput Lukavca, gdje je dominantna industrija.

Pozder je izjavila da joj je drago da je u rodnom gradu i da je sajam važan za Lukavac, ali i za čitavu tu regiju, što se vidi po broju izlagača, zemalja iz kojih dolaze i brojnim gostima.

- Znamo da je ovo industrijska regija, da je ona utkana u DNK ovog naroda, ali vjerujem da možemo učiti od nekih evropskih gradova i regija koje su uspjele ostati industrijske, a opet ekološki osviještene i svoje potencijale koriste kao turističke destinacije. Taj put nije lak, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma upravo će ovih dana raspisati javne pozive za podršku projektima koji će unaprijediti naš turizam, ali i čuvati naš okoliš. Sigurno će i otvaranje pregovora s EU i usklađivanje normi u ovoj oblasti pomoći u čuvanju okoliša u industrijskim sredinama - rekla je Pozder.

Ona se sastala i s predstavnicima Udruženja "Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac" koji su upozorili na zagađenje zraka u tom gradu i okolini, te aktivnostima koje bi trebale biti poduzete kako bi se smanjili polutanti u zraku, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pozder na Sarajevo Destination Festivalu: Uvesti sistem E-turizam za prikupljanje podataka o turizmu

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Pozder u Ljubuškom: Grad koji zna upravljati destinacijom

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli