Bosna i Hercegovina     | 20.02.2024. 16:44 |

Međunarodna osnovna škola obilježava sutra Dan maternjeg jezika; Čestitku uputio i ministar Velagić

FENA Mladenka Krilic, Foto: Međunarodna osnovna škola

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. veljače kao Međunarodni Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, točka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Obilježavanje Dana maternjeg jezika pod nazivom "Jezička i kulturna raznolikost" raznovrsnim programom obilježit će i Međunarodna osnovna škola Mostaru u srijedu 21. veljače u svojim prostorijama u 11 sati.  

Učenici će se predstaviti kulturnom i jezičkom tradicijom 

Uz promociju kulturne i jezičke tradicije naše zemlje, učenici Međunarodne osnovne škole (International Primary School Mostar), predstavit će se kulturnom i jezičkom tradicijom iz zemalja kojih dolaze.

"Postojimo samo onda kad imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama", poručili su iz Međunarodne osnovne škole u Mostaru.

Upravo je i ovogodišnja UNESCO-ova tema proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika za 2024. godine “Višejezično obrazovanje kao temelj međugeneracijskog učenja”, gdje se ističe da upravo obrazovanje na maternjem jeziku podržava učenje, razvoj pismenosti i usvajanje dodatnih jezika.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. stoljeća više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti. Naime, svakih dva tjedna u svijetu se ugasi po jedan jezik.

Generalna skupština UNESCO proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. veljače 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su prosvjedovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Čestitka školama ministra Adnana Velagića povodom Dan maternjeg jezika 

Uime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i svoje osobno ime čestitke školama za Međunarodni dan maternjeg jezika uputio je i resorni ministar Adnan Velagić.

- Obilježavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika ukazujemo na značaj njegovog očuvanja, upotrebe i njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Stoga, briga o maternjem jeziku predstavlja širenje svijesti o vlastitom identitetu, toleranciji i uvažavanju drugog i drugačijeg. Posebno me raduje činjenica da škole na području HNŽ-a ovaj dan obilježavaju različitim aktivnostima kojima ukazuju na važnost očuvanja vrijedne baštine bosanskohercegovačkog društva. Manifestacije koje organiziraju naše škole prilika su da učenike potičemo na izučavanje povijesti jezika i književnosti naroda BiH, kao i usavršavanje jezičke pismenosti -  istaknuo je u čestitci ministar Velagić.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu