Ekonomija     | 15.12.2023. 10:54 |

Nagrada 'Polet' za izvoznike koji garantuju uspjeh bh. privrede u budućnosti (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović, Foto: Fena

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) na svečanosti u Sarajevu uručila je priznanja „Polet“ najboljim bh. izvoznicima koji, kako je istaknuto, garantuju uspjeh bh. privrede u budućnosti.

U konkurenciji za ove nagrade, kako je rekao predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković, bilo je skoro 7.000 kompanija, od čega ih je 45 nominirano u devet kategorija, a nagrade su dodjeljene prvima među jednakima. 

-  Vanjskotrgovinska komora BiH iduće godine slavi 115 godina postojanja i željeli smo da ovo bude polet svih nas koji radimo na tom poslu. Polet je zapravo sinergija gospodarske zajednice, komorskog sustava i jednog političkog ambijenta koji treba da napravi novi, inovirani poslovni ambijent u BiH. Ovo je tek prva nagrada, projekat se nastavlja i bit će kontinuiran svake godine. Bit će to dinamičan proces jer će se kriteriji mijenjati i prilagođavati uzimajući u obzir fluktuacije na tržištu i globalna kretanja – istakao je Vuković.

Dodao je da je ponosan i izrazio je zahvalnost kolegama koji su radili na velikom projektu, a koji je trajao gotovo tri godine.

Metodologiju su razvili stručnjaci VTKBiH i članovi nezavisne komisije u čijem sastavu su bili univerzitetski profesori među kojima i Zdenko Klepić sa Sveučilišta u Mostaru koji je rekao da je izbor najboljih izvoznika među brojnim kompanijama iz različitih djelatnosti, sektora i veličina preduzeća, bio složen proces.

-  Dobar izvoznik ne znači samo da je dobar po obimu izvoza, nego su to poduzeća koja mogu garantirati uspješnost bh. gospodarstva i u perspektivi, što znači da su stabilna, likvidna i da nisu previše zadužena. Utvrdili smo kriterije na način da smo među ostalim računali zaduženost i solventnost, kreditnu sposobnost, uključujući i inovacije, kvantitet i kvalitet izvoza – izjavio je Klepić.

Čestitao je VTKBiH na iskoraku koji su napravili, izražavajući nadu za daljnji razvoj bh. privrede i da ćemo izvoz povećati i supstituirati uvoz domaćim proizvodima.

Sabina Heljić iz kompanije  Krivaja - Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići izjavila je da su godine iza njih bile dosta turbolentne, ali da su uspjeli odgovoriti izazovima i očuvati stabilnost preduzeća. Nagrada „Polet“ dodjeljena im je u sektoru industrije, u kategoriji srednjih kompanija.

- Izvozimo u cijeli svijet, a naše ciljano tržište je Evropa i to najviše Engleska, Švedska,  Švicarska, Nizozemska, Njemačka, Austrija, te Hrvatska gdje uvijek imamo 20 do 30 posto našeg izvoza - dodala je Heljić.

Proizvode drvene kuće, odnosno vile i ljepljene konstrukcije, te stolariju od drveta. Inostrana tržišta, kako je dodala, otvaraju se sa novim projektima, a posebno su vezani za hotelijerstvo. U tom smislu izdvojila je projekte koje su imali na Hvaru i prije toga u Ruandi, a i za narednu godinu imaju nekoliko potencijalnih projekata sa hotelima.

Kada je riječ o sektoru industrije, nagrade „Polet“ su dobili i Aras Consulting d.o.o. Bihać, u kategoriji malih kompanija, te Şişecam Soda d.o.o. Lukavac, u kategoriji velikih kompanija.

Najbolji izvoznik u  kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga je Klika d.o.o. Sarajevo, a nagradu je uime kompanije primio Samir Eljazović. Klika je kompanija iz IT industrije i suočava se, kako je rekao, sa sličnim izazovima kao i druge kompanije, ali uvijek ima načina da se stvari promijene i napravi iskorak.

- BiH ima mlade, vrijedne i pametne ljude i to je činjenica na kojoj je bazirana kompletna IT industrija u BiH. Naši tehnički fakulteti su veoma 'jaki' i proizvode izuzetan kadar koji može da se takmiči i bude konkurentan kompanijama iz Amerike, zapadne Evrope i cijelog svijeta – naveo je Eljazović, dodajući da rade sa vrhunskim svjetskim kompanijama, izvoze i ostvaruju benefite i za širu  zajednicu.

Posao su započeli prije deset godina u unajmljenom stanu i od četiri osnivača narasli su na kompaniju sa više od  200 zaposlenih koja radi na gotovo svim kontinentima.

- Tu smo kao dokaz da se u BiH usprkos svim problemima može napraviti uspješna priča. Bitan je rad, trud, marljivost i znanje - dodao je Eljazović.

U sektoru usluga pored kompanije Klika nagrade su uručene i predstavnicima kompanija Valens d.o.o. Sarajevo, u kategoriji malih kompanija, te DDC MLS d.o.o. Sarajevo, u kategoriji velikih kompanija.

Nagrada „Polet“ dodjeljena je i kompaniji Feal d.o.o. Široki Brijeg, kao najboljem izvozniku za tržište Njemačke. Direktor finansija kompanije Feal Josip Kraljević je rekao da im nagrada predstavlja podsticaj za još istrajniji rad.

- Feal se bavi preradom aluminija, različitih vrsta, a godišnji kapaciteti su nam oko 50 hiljada tona i imamo 600 uposlenih. Svoje proizvode prodajemo na 40 različitih tržišta, 70 posto naših prihoda čine prihodi od prodaje u inozemstvu. Mi smo dokaz da se u kombinaciji kvalitetne radne snage sa suvremenim tehnologijama može konkurirati na europskom tržištu velikim igračima – dodao je Kraljević.

Nagrada „Polet“ dodjeljena je i kompanijama  MH ERS MP a.d. Trebinje (najbolji izvoznik za tržište Srbije) i EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari (najbolji izvoznik za tržište Švicarske).

Priznanja za poseban doprinos razvoju bh. privrede u suradnji s VTKBiH na svečanosti su uručena predstavnicima kompanija KolMix d.o.o, Mega Drvo d.o.o, ThermoFlux d.o.o, Kolektor CCL Laktaši i Jašar Transport d.o.o.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel