Bosna i Hercegovina     | 08.12.2023. 20:11 |

U Historijskom muzeju BiH postavljena izložba ilustracija posvećena borbi protiv nasilja nad ženama

FENA Saopćenje, Foto/ UN Women u BiH

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, provođena pod sloganom "Isključimo nasilje zajedno" zatvorena je danas u Historijskom muzeju BiH postavkom izložbe ilustracija bh. umjetnika/ca o temo rodno zasnovanog nasilja, te diskusijom kako umjetnost može doprinijeti podizanju svijesti javnosti o sprječavanju rodno zasnovanog nasilja.

 

Cilj ovogodišnje kampanje, koju je ured UN Women u BiH realizovao uz podršku Švedske, bio je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Na izložbi je predstavljeno 15 ilustracija čiji su autori/ce: Ivana Janković, Nataša Konjević, Sabina i Zdravko Cvjetković, Vanja Lazić i Merisa Bašić, saopćili su organizatori kampanje.

- Umjetnost kao izraz slobodnog mišljenja nam pruža mogućnost da se borimo protiv nasilja, nepravde i diskriminacije. Prava žena i poštivanje žena su nešto što moramo svakodnevno braniti i sticati. Stoga se nikada ne smijemo predati. Ako je jedna žena ili djevojčica izložena nepovjerenju, nedostatku poštovanja, psihičkom stresu, seksualnom uznemiravanju i nasilju - nikada ne smijemo sjediti mirno bez reakcije, rekla je Birgitta Jansson, savjetnica pri Ambasadi Švedske u BiH.

Dodala je da muškarci moraju promijeniti stavove i ponašanje, a društvo u cjelini - javne institucije, privatni sektor, civilno društvo i građani - moraju zajedno raditi na mijenjanju patrijarhalnih normi.

- Nasilje prema ženama i djevojčicama nema mjesta u slobodnom i demokratskom društvu!, kazala je.

- Umjetnici i umjetnice imaju moć da aktivno uključe zajednice u prevenciju rodno zasnovanog nasilja putem različitih saradnji. Raduje nas što smo tokom ovih 16 dana aktivizma omogućili takvu inicijativu, okupljajući šest umjetnika/ca na zajedničkoj izložbi radova. Umjetnost izaziva stereotipe i pruža prostor za preoblikovanje i rušenje tradicionalnih rodnih normi koje podstiču nasilje“, rekla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH, dodajući da na ovaj način umjetnici/e postaju aktivisti koji koriste svoje platforme da potcrtaju poziv na društvenu promjenu i postaju zagovornici inicijativa usmjerenih na prevenciju i adresiranje rodno zasnovanog nasilja.

„Ponosni smo što su odabrali biti dio ovogodišnje kampanje i postali saveznici u našoj misiji sprečavanja rodno zasnovanog nasilja“, dodala je.

U panel diskusiji, koju je moderirala Kristina Ljevak, učestvovali su ilustratori/ce Ivana Janković, Vanja Lazić i Zdravko Cvjetković, kao i redateljica predstave „Perzeide“ Karmen Obrdalj, i Ajla Demiragić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izložbu ilustracija koje predstavljaju umjetnički odgovor ovih autora/ica na nužnost borbe cijelog društva protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u Historijskom muzeju BiH građani/ke će moći pogledati do 16.decembra,  a ulaz je besplatan.

Kampanja posvećena značaju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i djevojčicama počela je 24.novembra  igranjem predstave „Perzeide“, autorice Emine Kovačević – Podgorčević i rediteljice Karmen Obrdalj, u Pozorištu mladih u Sarajevu, a ova predstava koja govori o nasilju nad ženama izvedena je još jednom u Narodnom pozorištu Mostar.

Tokom 16 dana aktivizma, u Tuzli i Banjoj Luci, održane su i panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na rodno zasnovano nasilje. Na svim ovim događajima poslana je poruka da za nasilje nad ženama i djevojčicama #nemaizgovora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel