Svijet     | 17.11.2023. 12:56 |

AFP na saslušanju u Senatu odlučno negirao pristranost u izvještavanju o ratu na Bliskom istoku

FENA Agencije, Foto/ FENA

PARIZ, 17. novembra (FENA) - Generalni direktor francuske novinske agencije AFP, Fabrice Fries, odbacio je bilo kakve tvrdnje o pristranosti u izvještavanju o izraelskom ratu u Gazi, rekavši da su neke od optužbi iznesenih protiv agencije 'nečuvene'.

Friesa i globalnog urednika AFP-a Phila Chetwynda ispitao je odbor Senata usred rasprave u Francuskoj o izvještavanju od 7. oktobra.

AFP agencija je posebno kritikovana zbog svoje politike nekorištenja riječi "terorist" za opisivanje militantnih skupina.

- AFP vrlo ozbiljno shvaća optužbe za pristranost - rekao je Fries senatskom odboru za kulturu, obrazovanje i komunikaciju, ali je rekao da su neke od optužbi za propalestinsku pristranost "nečuvene".

Fries je rekao da je zabrana korištenja riječi "terorist" bez navođenja autorstva odražava politiku drugih globalnih novinskih agencija kao što su AP i Reuters, zbog politički nabijene i često neprecizne upotrebe riječi.

- Ovo pravilo postoji više od 20 godina i odnosi se na sve pokrete, bez iznimke - rekao je. Globalni urednik AFP-a Chetwynd je rekao da je ova politika također "zaštita naših timova na terenu".

- U trenutku kada počnemo koristiti riječ terorist za talibane, na primjer, stavljamo metu na leđa svim našim novinarima tamo i tako smo morali zatvoriti dopisništvo, a isto bih mogao reći za mnoga mjesta - rekao je Chetwynd, prenosi Pressbee.net.

AFP je također kritikovan u Francuskoj jer nije napisao članak na francuskom odmah nakon što je izraelska vlada 23. oktobra prikazala slike događaja iznenadnog napada Hamasa.

Međutim, rekao je da je AFP objavio mnogo "groznih" slika sa mjesta masakra 7. oktobra, te objavio mnoge nasilne fotografije i videosnimke koji su bili izvor izraelskih vlasti, dodajući da je projekcija 23. oktobra prvenstveno bila namijenjena stranim izvjestiteljima koji su stigao nakon napada.

AFP je jedna od najvećih i najuglednijih agencija čije vijesti koriste brojni mediji diljem svijeta. Zajedno s Federalnom novinskom agencijom (FENA) i drugim vodećim novinskim agencijama iz većine europskih zemalja AFP je punopravni član Europske alijanse novinskih agencija (EANA). Fabrice Fries je predsjednik Upravnog odbora EANA-e, u kome je i direktor FENA-e, Elmir Huremović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel