Ekonomija     | 31.10.2023. 09:43 |

PKFBiH - U Belgiji međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama - FOAN2023.

FENA Saopćenje, Foto/ Privredna komora FBiH

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - U belgijskom gradu Gentu u toku je dvodnevna, 11. međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama u pristupnim mrežama-FOAN2023. koja je tehnički podržana od IEEE Photonics Society BENELUX i Privredne komore FBiH (PKFBiH).

Utemeljitelj i predsjednik svih dosadašnjih FOAN radionica je državljanin Bosne i Hercegovine koji živi i radi u Sarajevu, Edvin Škaljo, predsjednik EAT sekcije inženjera, potpredsjednik Inženjerske komore FBiH koja djeluje u okviru PKFBiH.

Podatak da Škaljo živi i radi u Sarajevu, kako navode iz PKFBiH, može i treba biti poruka mladima da se svjetski projekti mogu osnovati i uspješno voditi iz naše domovine.

Nakon 10 uspješnih radionica u različitim gradovima Europe (Moskva - 2010, Budimpešta - 2011, St. Petersburg - 2012 Brno - 2015, Lisabon - 2016, Minhen - 2017, Sarajevo - 2019, Ljubljana - 2021 i Valensija - 2022), te jednom u Aziji (Almaty - 2013), učesnici radionice i ove godine nastavljaju rad sa motom: „Dođi, nauči, podijeli, upoznaj i uživaj Gent (Come, Learn, Share, Meet and Enjoy Gent).

Autori prijavljenih radova dolaze iz 25 zemalja svijeta, 80 posto njih je iz Evrope. Organizatori su ponosni na autore iz Japana, Kine, Tajvana, Malezije, Senegala i Armenije, čime se u potpunosti opravdava naziv međunarodna radionica.

Svaki rad koji je se prezentuje na FOAN2023 prošao je strogi pregled (engl. peer review) od najmanje tri člana tehničko programskog odbora, tako odabrani radovi će kao i prethodnih godina biti objavljeni u relevantnim naučnim bazama kao što je IEEE Xplore, Web of Science, Scopus i dr. Nekoliko renomiranih stručnih i naučnih časopisa prati radionicu FOAN i objavljuje proširene verzije tih radova.

Ove godine od selektovanih 25 referata se može izdvojiti demonstracija pasivne optičke mreže na brzini od 100 Gb/s od Fraunhofer instituta iz Berlina, koji je jedan od vodećih svjetskih instituta u fiber optičkim i mobilnim mrežama; kao i prezentacija uticaja energetske krize na mrežne arhitekture od T-2 Slovenija; zatim o uticaju EU regulative u polju cyber sigurnosti od kompanije Aphaia sa sjedištem u Londonu, a u program je uključena i jedna prezentacija koja objašnjava put od teorije u fiber optičkim senzorima do industrijske primjene koju će dati belgijska kompanija FBGS International, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina

Osnivačka skupštinu Udruženja komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH sutra u Sarajevu

Privredna komora FBiH - PlasticEurope: Operateri sistema u zbrinjavanju otpada primjer dobre prakse

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu