Bosna i Hercegovina     | 02.10.2023. 12:05 |

FMON čestitao studentima i profesorima početak nove akademske godine

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 2. listopada (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti čestitalo je u ponedjeljak početak nove akademske 2023./2024. godine svim studentima i profesorima na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa željom da budu uspješni u ostvarenju svojih akademskih zadataka na putu osobnog te profesionalnog razvoja i napretka.

Ministarstvo također poziva sve studente, studentske organizacije i visokoškolske ustanove na partnerstvo i suradnju u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uvjeta rada na visokoškolskim ustanovama.

"Nova akademska 2023/2024. godina u Federaciji BiH počela je ovog ponedjeljka, 2.10.2023. godine, osim na Univerzitetu u Zenici gdje je početak nastave prolongiran za sedam dana, odnosno za 9.10.2023. godine, zbog radova za rekonstrukciji zeničkog Studentskog centra. Na pet ostalih javnih visokoškolskih ustanova – univerzitetima u Sarajevu, Tuzli i Bihaću, te Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru početak nove akademske godine posebno je u znaku brucoša za koje su organizirani svečani prijemi", navodi se u priopćenju.

 Inače, u oblasti visokog obrazovanja, Ministarstvo je realiziralo Javni poziv koji se odnosi na financiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu.

Također, osiguralo je sredstva i za financiranje osnovnog studentskog standarda, u okviru kojeg se subvencionira smještaj i ishrana 300 studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji, a koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i Republike Srpske, u mjesečnom iznosi od 249 KM po studentu.

Pored toga, u ovoj godini bit će raspisan i Javni poziv za podršku studentima s invaliditetom i poticaj školovanju Roma, državljana BiH s prebivalištem na području Federacije BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama, te upućen poziv svim javim univerzitetima u FBiH da kandidiraju najbolje studente za dodjelu jednokratnih novčanih podrški, koje svake godine Federalno ministarstvo dodjeljuje.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine