Kultura     | 02.10.2023. 11:54 |

NUBBiH predstavila bogatu izdavačku produkciju na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

FENA Saopćenje, Foto/ NUBBiH

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Ovogodišnje, IX izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici završeno je tribinom "Žene i romani - crnogorske spisateljice u romanesknom žanru".

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je učešćem na IX Intrenacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, aktivno i dostojanstveno predstavila državu BiH, NUBBiH, te svoju bogatu izdavačku produkciju. U okviru Sajma, NUBBiH je promovirala i dva značajna izdanja iz svoje izdavačke djelatnosti: „Vijećnica: U potrazi za identitetom” i časopis “Bosniaca” - saopćeno je iz NUBBiH.  

Na promociji su govorili direktor NUBBiH Ismet Ovčina, Adelaida Grabovica i Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Ovogodišnje deveto izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici okupilo je više od šezdeset izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Prepoznajući značaj nastupa NUBBiH na crnogorskom Sajmu knjiga, bosansko-hercegovački paviljon je posjetio Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, bivši ministar obrazovanja Federacije BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić, zatim predstavnici Sajma, poslovni partneri, ugledni književnici, javne ličnosti, a posebno iz sfere kulture i obrazovanja, te mnogobrojni posjetioci i učesnici Sajma.

U okviru bibliotečke saradnje i radnih aktivnosti, direktor NUBBiH Ismet Ovčina i Adelaida Grabovica posjetili su Narodnu biblioteku u Budvi, gdje su s direktoricom Biblioteke Milom Baljević razgovarali o saradnji, te o značaju oživljavanja međunarodne saradnje na mogućim novim projektima u skoroj budućnosti.

Tokom susreta direktor Ovčina je uručio i nekoliko reprezentativnih izdanja NUBBiH, za potrebe čitaoca ove ustanove.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina učestvovao je i na VII festivalu „Ćirilicom“, koji je održan u Budvi od 23. augusta do 13. septembra 2023. godine, a tema okruglog stola bila je „Kultura i modeli pomirenja“.

U sklopu radnih aktivnosti i posjeti Crnoj Gori, predstavnici NUB-a posjetili su i Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju, gdje su se susreli s direktoricom Biblioteke Dragicom Lompar.

Ovčina je također darovao jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, za potrebe ove bibilioteke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu