Bosna i Hercegovina     | 21.07.2023. 12:02 |

Kanton Sarajevo - Sindikati traže hitan sastanak o poboljšanju položaja državnih službenika

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/VLADA KS

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Predstavnici tri sindikata danas su Vladi Kantona Sarajevo i nadležnim ministarstvima zvanično uputili zajednički zahtjev za tematski sastanak o problemima koji su se nedavno pojavili u organima državne službe u Kantonu Sarajevo, s fokusom na položaj državnih službenika i namještenika, posebno na pitanje plaća NK radnika i namještenika sa završenom srednjom stručnom spremom, koje su trenutno izjednačene.

Zahtjev za unaprjeđenje postojećeg položaja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo uputili su Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS s ciljem što bržeg rješavanja ovog problema. 

Na sastanku tri sindikata 14. jula razmatrano je iznalaženje mogućih rješenja za probleme koji su se trenutno javili u organima državne službe Kantona Sarajevo u kojima rade državni službenici i namještenici članovi čije interese zastupaju ova tri sindikata, ali i mogućeg poboljšanja trenutnog položaja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Konkretno, radi se o platama radnika NK i namještenika nakon završenog SSS-a, koje su trenutno jednake i neprimjerene zbog odnosa i značaja složenosti poslova koje obavljaju zaposleni sa SSS u odnosu na vrstu poslova koje obavljaju NK radnici.

Na sastanku je odlučeno je da će sindikati zajednički zatražiti hitno održavanje tematskog sastanka s premijerom i predstavnicima ministarstava pravde i uprave, finansija, rads, socijalnr poitikr, izbjeglica i raseljenih osoba Kantona Sarajevo, kako bi se razgovaralo o problemima i mogućim rješenjima, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu