Kultura     | 19.07.2023. 11:05 |

Čančar: 'Jajce art' svrstava nas u kategoriju gradova koji njeguju i razvijaju likovnu umjetnost

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Osma Likovna kolonija “Jajce art 2023”, koja će biti održana u organizaciji Doma kulture Jajce od 24. do 27. jula, okupit će ove godine deset akademski obrazovanih umjetnika različitih smjerova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

 

Jajce sa svim svojim kulturno-historijskim i prirodnim ljepotama ima šta ponuditi kao motive za rad ovih umjetnika, ali i svim posjetiocima koji dolaze u ovaj grad. Djela nastala na Koloniji ostaju u stalnoj postavci Gradske galerija koja djeluje pri Domu kulture Jajce čime bivaju dostupni svim posjetiocima ove kulturne ustanove i grada Jajca.

Govoreći o značaju Likovne kolonije “Jajce art“, direktor Doma kulture Fikret Čančar u razgovoru za Fenu je kazao da je Likovna kolonija svrstala Jajce u kategoriju gradova koji njeguju i razvijaju likovnu umjetnost, naravno uz Galeriju koja je također u toj funkciji.

-Pored toga, Kolonija okuplja umjetnike, promoviše naš grad i ljepote koje ga krase, a nastala likovna djela postaju dio stalne postavke u Galeriji. Sve to daje Jajcu na značaju u svijetu umjetnosti - ističe Čančar.

Govoreći o tome šta umjetnike privlači da učestvuju u radu Kolonije, Čančar naglašava da osim privilegije da borave u tom lijepom gradu, kroz ovu koloniju promoviše se rad tih umjetnika i njihova djela.

Osim što će pobuditi mogućnost slikarima da stvaraju, a nakon toga izlože svoja djela, Kolonija ima i prateći program.

- Ove godine će biti dva takva događaja. Prvi je poetsko-muzičko veče, gdje ćemo uživati u čitanju poezije uz zvuke gitare, koje će izvesti naši sugrađani koji žive u dijaspori, čime im želimo dati prostora da predstave svoj umjetnički rad u svome gradu. Drugi događaj je pozorišna predstava 'Luda kuća', komedija koju je režirao pokojni Saša Petrović, kojem smo posvetili i hommage na Pozorišnim igrama. I ovim činom ćemo njemu odati počast, a građanima i učesnicima Kolonije prirediti veče smijeh - kaže Čančar.

Pored toga, ovim činom žele povezivati kulturne događaje u Jajcu.

Za vrijeme Pozorišnih igara imali smo izložbu slika, nakon Igara još jednu, slijedi nam izložba fotografija našeg sugrađanina koji živi u Švedskoj, a onda slijedi Likovna kolonija sa ovom predstavom. Juli nam je vrlo bogat kulturnim događajima i na to smo ponosni -podvukao je direktor Doma kulture Jajce.

Pored likovnih umjetnika, radu Kolonije će se pridružiti i polaznici Škole crtanja Gradske galerije Jajce koju vodi akademski slikar Samir Hažbić.

Izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji bit će upriličena 27. jula u Domu kulture Jajce.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Festival Plivske omahe ove godine posvećen je i temi ekologije i kulture življenja

Čančar: Pokušavamo doći do sredstava za revitalizaciju kina u Jajcu

Čančar: Želja nam je da zaljubljenici u likovnu umjetnost uživaju u raznolikim likovnim djelima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel