Ekonomija     | 06.07.2023. 14:33 |

Ministar Hrnjić prisustvovao svečanom otvorenju novih pogona kompanije Lactalis BH

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju novoizgrađenog pogona za preradu mlijeka kompanije Lactalis BH u koji je uloženo 2,4 miliona eura.  

Postrojenje površine 788 m2 otvoreno je u Gradačcu, a na svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili ministar Hrnjić, ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, šef Odsjeka za budžet i finansije Gradske služba za privredu, budžet i finansije Gradačca Samir Iskrić te generalni direktor Lactalisa BH Kenan Kečo.

Tokom obraćanja ministar Hrnjić uputio je čestitke kompaniji Lactalis BH na investiranju u proširenje proizvodnih kapaciteta te naglasio da se ovom investicijom unaprijeđuje proizvodnja ali i konkurentnost na tržištu.

- Vizija ove kompanije, stručnost i predanost rezultirale su nastavkom ulaganja u povećanje kapaciteta u mliječnoj industriji čime će biti biti unaprijeđena proizvodnja i konkurentnost na tržištu. Rad i razvoj ove kompanije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je u prethodne dvije godine s iznosom većim od 800.000 KM, od čega prednjači podrška za izgradnju, proširenje i opremanje novih građevinskih objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje odnosno proizvodnje i prerade mlijeka. Rezultat je to, s jedne strane, njihove namjere da razvijaju i proširuju kapacitete u mliječnoj industriji i s naše strane da pomognemo kompanije da svoju proizvodnju modernizuju i unaprijede a time i kompletan sektor mljekarstva u Bosni i Hercegovini - kazao je ministar, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Navodi da je mliječna industrija jedna od najbolje razvijenih industrija u Federaciji BiH i zapošljava, direktno i indirektno, na hiljade proizvođača.

- Ova investicija ne samo da će stvoriti nova radna mjesta, već će i dodatno potaknuti razvoj domaćeg sektora poljoprivrede, pružajući priliku za rast i prosperitet našim poljoprivrednicima i proizvođačima mlijeka - kazao je.

Kompanija Lactalis BH i njena mljekara Inmer najveći su izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH sa učešćem od 30 posto od ukupnog izvoza naše zemlje a današnjim svečanim puštanjem u rad novog UHT pogona planiraju postići povećanje proizvodnih kapaciteta trajnog mlijeka. Pored ovogodišnjeg ulaganja od 2,4 miliona eura, najavljeno je i ulaganje novih 1,3 miliona eura kojim će osim povećanja kapaciteta UHT linije biti proširen i kapacitet linije za jogurte.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novi proizvodi kompanije Lactalis BH i donacija SOS Dječijim selima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu